Đukanović očekuje "ne ispod 40.000 glasova": Ne pričamo o dijaspori, domaćim građanima, već o ljudima u biračkom spisku

"Odlučnim otporom opozicije spriječeno je uklanjanje dijaspore iz biračkog spiska"

43796 pregleda 211 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 24.03.2023. 15:11h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović poručio je da će pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora i da za to ima jasnu strategiju.

Upitan da prokomentariše ocjene protivkandidata Jakova Milatovića da predsjednički kandidat DPS-a u drugom krugu neće osvojiti ni 100 hiljada glasova, Đukanović je kazao da su to neutemeljeni navodi i optimizam bez pokrića.

“Nije daleko do drugog kruga, vidjećemo koliko ćemo glasova imati, tako da ne bih se uključivao u te propagandističke trikove karakteristične za neozbiljne ljude u predizbornoj kampanji”, rekao je Đukanović novinarima nakon polaganja vijenca grčkom nacionalnom junaku Vasu Brajoviću.

Upitan na koliko glasova računa iz dijaspore i od manjinskih naroda, Đukanović je kazao da ima veliki rezervoar glasova.

“Sigurno ne ispod 40 hiljada glasova. Ne pričamo o dijaspori, domaćim građanima, već o ljudima koji su u biračkom spisku”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Vlada Zdravka Krivokapića pokušala da izbaci dijasporu iz biračkog spiska i da im ukine biračko pravo.

To je, kako je naveo Đukanović, spriječeno odlučnom politikom opozicije i otporom tih ljudi.

Đukanović je istako da dijaspora nije u nekom specijalnom aranžmanu sa njim, kao što se, kako je naveo, pokušava spočitati.

“U prvom krugu smo ostvarili naš cilj. Imamo cilj i u drugom krugu, to je pobjeda i u nju apsolutno vjerujem”, rekao je Đukanović.

On je naveo da ima jasnu strategiju za pobjedu u drugom krugu.

“Ne računamo na nepostojeće birače, nijesmo skloni obmanama. Apsolutno sam siguran da ćemo 2. aprila imati saldo koji će biti dovoljan za pobjedu”, rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora treba da nastavi putem kojim se kretala do 30. avgusta 2020. godine.

Kako je naveo, jasno je da je osnovni naum i politički zadatak njegovih protivnika na ovim izborima kako srušiti Đukanovića, a ne kako otvoriti bolju perspektivu Crnoj Gori u sljedećih pet godina.

Đukanović je rekao da njegovi protivnici djeluju u interesu drugih država koje, kako je kazao, žele da Crne Gore ne bude.

“Ima li bolje potvrde tome od podrške mom protivkandidatu u drugom krugu od Vojislava Šešelja”, dodao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše to što ukaz o raspuštanju Skupštine još nije objavljen u Službenom listu i što parlament još funkcioniše, Đukanović je rekao da je ukaz donesen na temelju Ustava.

“Ukaz je na snazi, parlament je raspušten. Oni koji ne izvršavaju svoje obaveze koje slijede iz tog čina zaradiće krivičnu prijavu. Parlament je raspušten, izbori su zakani i dogodiće se 11. juna”, rekao je Đukanović.

Na pitanje kakvu odluku Ustavnog suda očekuje o inicijativi poslanika parlamentarne većine za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, Đukanović je kazao da taj sud treba da obavi svoj dio posla i da on ne želi da vrši pritisak.

“Nemam ni promil ideje, moja odluka je zasnovana na članu 92, stav tri Ustava”, istakao je Đukanović.

Upitan o aktivnostima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), on je rekao da ohrabruje SDT i sve nadležne državne organe da svoj posao rade odlučno, beskopromisno i efikasno.

“Smatram da je mnogo manje, i u prethodnom periodu, bilo razloga za prigovore, koje su saopštavali moji politički konkurenti na račun tužilaštva, državne strukture”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, on želi da tužilaštvo poštuje interes javnosti, da reaguje promptno.

“Znam da se ne mogu istrage završavati brzo kako bi mi željeli, ali prve reakcije kojim se obavještava javnost o nekom slučaju, smatram da govore o ozbiljnijem organizovanju unutar te državne strukture”, rekao je Đukanović.

On je kazao da, bez obzira da li je riječ o policajcima ili ljudima koji nijesu oblačili uniformu, pozdravlja aktivnosti tužilaštva.

Bonus video: