Đukanović: Na današnji dan se prisjećam i tužnog događaja – 24 godine od početka NATO bombardovanja SRJ

„Ali to je i dan koji nas i ponosno podsjeća na ispravnost politike koju smo već tada temeljili i koju slijedimo i danas. To je možda bio i najmarkatniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, kada je vrlo jasno artikulisala svoj nacionalni interes“, rekao je on

21928 pregleda 37 komentar(a)
Partsos i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Partsos i Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 24.03.2023. 15:54h

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i ambasador Grčke u Crnoj Gori Panajotis Partsos položili su danas vijenac na spomenik grčkom nacionalnom junaku i vojskovođi Vasu Brajoviću, u Podgorici.

Partsos je kazao da Brajović nije jedini činilac koji objedinjuje grčki i crnogorski narod.

„Onako kako su naša dva naroda bila ujedinjena u prošlosti, tako su i u sadašnjosti, a tako će biti i u budućnosti, makar što se tiče Grčke, koja će uvijek da podržava evropski put Crne Gore“, rekao je Partsos.

Partsos
Partsosfoto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je kazao da se očekuje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) i da je to zajednički cilj.

„Onako kako smo u prošlosti bili zajedno i sve što nas je objedinjavalo, današnje generacije treba to da njeguju, čuvaju i da tako bude i u budućnosti“, poručio je Partsos.

Đukanović je kazao da Crna Gora danas sa grčkim prijateljima osvježava sjećanje na Vasa Brajovića.

On je naveo da je Brajović jedna od istorijskih ličnosti iz duge i slavne istorije crnogrskog slobodarstva i jedan od ljudi koji predstavlja najpouzdaniji temelj prijateljskih odnosa Crne Gore i Grčke.

Kako je kazao, na današnjih dan se prisjeća i tužnog događaja iz novije istorije – 24 godine od početka bombardovanja Savezne Republike Jugosalvije od NATO-a.

Milo Đukanović
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

„Ali to je i dan koji nas i ponosno podsjeća na ispravnost politike koju smo već tada temeljili i koju slijedimo i danas. To je možda bio i najmarkatniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, kada je vrlo jasno artikulisala svoj nacionalni interes“, rekao je on.

Đukanović je kazao da je tada jasno saopšten nacionalni interes Crne Gore.

„A to je da to nije bio naš rat i da u njemu ne želimo učestvujemo, već suprotno – da sebe vidimo dijelom evropske i evroatlantske zajednice, što se i dogodilo“, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je jako važno da je do danas potvrđena ispravnost takvog strateškog opredjeljenja Crne Gore.

„Žalim zbog žrtava koje su se dogodile, nažalost i u Crnoj Gori, ali jedinako žalim i zbog žrtava koje se se dogodile Srbiji“, rekao je Đukanović i dodao da je to samo tragična posljedica neispravnosti jedne politike tog vremena, na kojim se u djelovima društava Crne Gore i Srbije i dalje istrajava.

Bonus video: