Mala izlaznost u Ulcinju: Zenka se za 2. april nada dolasku iseljenika iz EU i studentima sa Kosova

Đukanović je osvojio skoro duplo više glasova nego koaliciona lista DPS-BS u martu prošle godine (2.108 glasova ili 18,6 odsto), ali manje 3.350 glasova nego na predsjedničkim izborima 2018.

29868 pregleda 47 komentar(a)
Zenka, Foto: Boris Pejović
Zenka, Foto: Boris Pejović

Mala izlaznost u Ulcinju od svega 36 odsto u prvom krugu glasanja za predsjedničke izbore otvorila je dilemu kako, u nekad tradicionalno čvrstom bastionu aktuelnog šefa države Mila Đukanovića, motivisati nezadovoljne birače da izađu na birališta u većem broju nego 19. marta.

Otvorenu i neskrivenu podršku Đukanoviću od lidera albanskih partija za sada su pružili samo predsjednici DUA i DP, Mehmed Zenka i Fatmir Đeka. Forca će odluku o tome koga će podržati u drugom krugu donijeti naredne sedmice, kao i nekad moćni Demokratski savez (DS) u Crnoj Gori, koji je u prvom krugu svojim biračima sugerisao da sami odluče koga će zaokružiti.

Predsjednik DS Saubih Mehmeti, koji je na toj funkciji naslijedio Mehmeta Bardhija, kazao je da će odluku o tome donijeti na sjednici predsjedništva partije.

”Nijesmo zadovoljni… Ove mlađe koji su se kandidovali u prvom krugu ne poznajemo dovoljno, ne znamo ih… Sa druge strane, ovi koji su više od tri decenije na vlasti, nijesu se puno trudili da udovolje našim zahtjevima za unapređenje položaja Albanaca u Crnoj Gori,” kazao je Mehmeti Vijestima.

Za razliku od njega, njegov koalicioni partner na lokalnom nivou, Zenka, uvjeren je u pobjedu Đukanovića u drugom krugu. “Imamo dobre najave iz zemalja zapadne Evrope. Očekujemo dijasporu, masovno… I oni su svjesni da je država na raskrsnici - zapad ili istok. Takođe, imamo dosta naših birača i studenata na Kosovu koji nijesu glasali u prvom krugu. Drugog aprila svi će biti tu”, kazao je Zenka Vijestima.

Kako će motivisati svoje birače da u drugom krugu izađu u većem broju, Vijesti nijesu uspjele da saznaju od Đeke, koji je i ministar za ljudska i manjinska prava. On se nije javljao na pozive, niti odgovarao na poruke.

Prema informacijama “Vijesti” DPS ima problem i što postoje animoziteti dijela albanskih lidera prema toj partiji, ljuti su zbog toga što je DPS spriječio izbor Albanca u Ustavni sud. Zato imaju problem kako da ubjede lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja da pozove i na terenu agituje za Đukanovića. Sagovornik kaže da će zato pokušati da se preko prijatelja iz Albanije i sa Kosova ubijede albanski lideri u Crnoj Gori da u drugom krugu “zalegnu” za Đukanovića”.

Osim male izlaznosti, karakteristika prvog kruga lokalnih izbora u Ulcinju je dominacija Đukanovića, koji je uspio da osvoji 4.163 glasa, što je 56,4 odsto od ukupnog broja izašlih birača, solidan rezultat Jakova Milatovića (775 glasova ili 10,5 odsto), budući da prvi put učestvuje na izborima u i možda nešto slabiji skor Alekse Bečića iako je duplirao glasove(1.536 glasova ili 20,8 odsto) u odnosu na lani.

Đukanović je osvojio skoro duplo više glasova nego koaliciona lista DPS-BS u martu prošle godine (2.108 glasova ili 18,6 odsto), ali manje 3.350 glasova nego na predsjedničkim izborima 2018. U izbornom štabu DPS zadovoljni su postignutim rezultatima.

Razočarenje predstavlja rezultat kandidatkinje SDP Draginje Vuksanović Stanković, koja je osvojila 438 glasova za razliku od 2018, kada je stigla do cifre od preko hiljadu. “Ono što nije zabilježeno unazad nekoliko izbornih ciklusa, jeste da je u našoj opštini pravo glasa iskoristilo 36 odsto birača. Od toga je šest odsto podržalo našu kandidatkinju, što govori o trendu rasta”, kazao je Vijestima predsjednik lokalnog SDP Naser Resulbegović.

SDP je na izborima u martu 2022. učestvovao u koaliciji sa URA, DP, SD i DA i Forcom, kada su osvojili skoro 50 odsto glasova i na vlasti je u Ulcinju.

Bonus video: