Šehović: Predsjednički izbori nisu pitanje ni partija ni pojedinaca, već Crne Gore

Kako on smatra drugog aprila, pobjedom Đukanovića u drugom krugu izbora, Crna Gora će vratiti sebi, odnosno "onome što je bila i onome što treba da bude - građansko, sekularno i antifašističko društvo"

9986 pregleda 55 komentar(a)
Sjednica Spcijaldemokrata Crne Gore u Herceg Novom, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Sjednica Spcijaldemokrata Crne Gore u Herceg Novom, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore

"Vjerujem da ćemo u drugom krugu, uz očekivanu još veću podršku manje brojnih naroda, ali i svih ostalih koji su svjesni da ovo nije pitanje ni partija ni pojedinaca, već pitanje Crne Gore, ostvariti pobjedu i ponovo okrenuti točak istorije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Damir Šehović.

On je u svom obraćanju, na sjednici SD u Herceg Novom izrazio zadovoljstvo izbornim rezultatom u prvom krugu, ističući da je bio iznad očekivanja.

"To pokazuje da, uprkos poznatim mehanizmima koji su bili upregnuti za preostale kandidate, računajući i one unutar, ali i one van ove države, građanke i građani postaju i te kako svjesni koliko su promjene od 30. avgusta 2020. godine u Crnoj Gori negativne i koliko je važno da politika progresa, građanske, evropske i evroatlantske Crne Gore ponovo mora biti politika naše države" poručio je Šehović.

Kako on smatra drugog aprila, pobjedom Đukanovića u drugom krugu izbora, Crna Gora će vratiti sebi, odnosno "onome što je bila i onome što treba da bude - građansko, sekularno i antifašističko društvo."

On je rekao da, ubrzo nakon predsjedničkih izbora, slijede parlamentarni za koje je partija već počela da se priprema.

"Još jedan cilj koji smo zacrtali se ostvario. Jasno smo rekli - izbor sudija Ustavnog suda i datum vanrednih parlamentarnih izbora. To se i desilo. Izabrali smo troje od četvoro sudija Ustavnog suda i dobili smo datum vanrednih parlamentarnih izbora. Ja sam siguran da će građani prepoznati našu dosljednu politiku, činjenicu da niti jednim našim aktom nijesmo ugrozili državne interese, činjenicu da smo bili najtvrđa opozicija i Krivokapićevoj i Abazovićevoj vladi, te činjenicu da smo se u Parlamentu, predlažući brojna zakonska rješenja, borili za njihov bolji život i da će nam, na osnovu svega toga, dati podršku za ostvarenje odličnog izbornog rezultata", rekao je Šehović.

Potpredsjednik SD Crne Gore, Boris Mugoša, istakao je da Crna Gora, u protekle dvije i po godine prolazi kroz društveno-političku agoniju.

"Prvo i osnovno kroz ogroman porast troškova života, gdje su bez adekvatne podrške ostali oni koji su najviše pogodjeni a to su penzioneri i korisnici socijalnih davanja. Kroz institucionalnu krizu u kojoj je Vlada u smijenjenom mandatu već 8 mjeseci a parlamentarna većina nema legitimitet jer je ne podržava ni trećina gradjana. Kroz brojne izazove u sistemu zdravstva, obrazovanja, kulture i dr.”, rekao je Mugoša.

Predsjednik OO SD Herceg Novi, Rajko Komnenić, rekao je da danas nije lako biti, ni Socijaldemokrata, ni Crnogorac u Herceg Novom.

"Mi se u ovom gradu pokušavamo učiniti građanima drugog reda. I tačno je, nije lako, ali baš zato što nije lako i zato što trpimo pritiske, naš inat je samo veći i to nam daje dodatnu motivaciju da se borimo i da ne odustanemo. Jer nikad nećemo dozvoliti da Boka bude "srpska", niti bilo čija drugo, jer je Boka kotorska, crnogorska i svih onih koji u njoj žive. Boka je mjesto koje njeguje različitosti i svakog prihvata širom otvorenih ruku. Socijaldemokrate su uvijek bile na braniku takve Boke i takve Crne Gore. I u narednom periodu ćemo nastaviti da stojimo na tim istim pozicijama i dati značajan doprinos odbrani onih vrijednosti na kojima Crna Gora mora biti zasnovana", zaključio je Komnenić.

Bonus video: