Udruženje Crnogoraca Kosova podržalo Milatovića: "Srušiti najvećeg evropskog diktatora"

Predsjednik udruženja Slobodan M. Vujičić kazao je da je Đukanović "direktni krivac izopštavanja crnogorske zajednice iz kosovskog Ustava"

15265 pregleda 35 komentar(a)
Milatović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Milatović, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Udruženje Crnogoraca Kosova podržalo ja predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića, u susret drugom krugu predsjedničkih izbora, 2. aprila.

"Koristimo ovu priliku da pozovemo sve građane/ke koji imaju pravo glasa da 2. aprila, na izborima za predsjednika Crne Gore, glasaju Jakova Milatovića, kako bi nakon više od 30 godina srušili najvećeg evropskog diktatora i konačno započeli preporod naše voljene i vječne države Crne Gore", saopštio je predsjednik tog udruženja Slobodan M. Vujičić.

On je ocijenio da je aktuelni predsjednik Milo Đukanović "direktni krivac izopštavanja crnogorske zajednice iz kosovskog Ustava": "Jer nas je nakon rata na Kosovu ostavio najpre na milost i nemilost Miloševićevom režimu, a kasnije tokom pregovora delegacije Srbije i Crne Gore sa delegacijom Kosova, dopustio da o našoj sudbini pregovaraju isključivo Koštunica i Tadić", naveo je Vujičić.

Kazao je da je Đukanović "istu nezainteresovanost prema sudbini 28.000 Crnogoraca, kako na Kosovu, tako i u izbjeglištvu", nastavio i nakon referenduma 21. maja 2006. godine.

"Posledica takvog odnosa matične nam države na čijem je čelu i tada bio Đukanović je nasilno utapanje Crnogoraca u srpsku zajednicu i to uz njegovu pomoć, što je rezultiralo našim izopštavanja iz Ustava Kosova i realnim rizikom da ćemo do narednog popisa stanovništva potpuno nestati sa ovih prostora", napominje Vujičić.

"Kako bih opravdao svoje tvrdnje hronološki ću što je moguće kraće opisati sve prljave radnje kojima smo bili izloženi od momenta kada smo 2008. godine samoinicijativno osnivalo Udruženje Crnogoraca Kosova i uputili zvanični zahtjev da se riješi naš ustavno-pravni položaj i adekvatna zastupljenost u kosovskom parlamentu. Tada smo od Đukanovića dobili deklarativnu, ali ne i suštinsku podršku, što nas je jako zabrinulo. Međutim ta činjenica nas nije zaustavilo u namjeri da 2009. godine osnujemo Crnogorsku demokratsku stranku. Iste godine na lokalnim izborima u Kosovu Polju osvajamo mjesto odbornika koje nam donosi pozicije potpredsjednika i direktora kancelarije za zajednice u pomenutoj Opštini i nameće nas kao ozbiljnu organizaciju na političkoj sceni Kosova. Upravo nakon tog velikog uspjeha, u zvaničnoj Podgorici se pali alarm i preko ondašnjeg ministra vanjskih poslova, Milana Roćena, pokreće se mehanizam koji ima za cilj razbijanje našeg jedinstva i naše sloge. Na žalost, u toj namjeri uspijevaju i već na vanrednim parlamentarnim izborima 2010. godine od našeg udruženja i stranke nastaju još dva udruženja i dvije stranke koje po nalogu Đukanovića odlaze na listu tada najjače srpske stranke na Kosovu, Samostalne liberalne stranke. Tim činom se značajno sužava naš manevarski prostor i Crnogorska demokratska stranka ne osvaja očekivano poslaničko mjesto jer nam je za njega falilo nešto više od 200 glasova koji su uz pomoć tadašnje zvanične Podgorice otišli pomenutoj stranci kosovskih Srba", navodi Vujičić.

Kazao je da su svaki naredni izbori na Kosovu "bili pogubni za nas i završavali na isti ili na sličan način". "Međutim, najbolniji za nas bili su parlamentarni izbori održani 2017. godine. Na tim izborima nas je Đukanović na zahtjev Vučića i Tačija, pustio niz vodu svega par dana pred kraj izbora. Na taj način je direktno učestvovao u stvaranju i dovođenju na vlast organizovane kriminalne grupe Srpske liste, čiji je neprikosnoveni vođa Milan Radojičić koji je na crnoj listi Amerike zbog umiješanosti u korupciju i transnacionalni organizovani kriminal. Pored Đukanovića, učesnici u ovoj sramotnoj izdaji nacionalnih interesa Crne Gore i Crnogoraca na Kosovu bili su uključeni i tadašnji sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović kao i tadašnji direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić", navodi Vujičić.

Kazao je da je Đukanović uspio u onome što nije pošlo za rukom ni Slobodanu Miloševiću.

"Zbog višedecenijskog sistematskog uništavanja crnogorskog etničkog bića najgrubljim i najlicemjernijim metodama pod dirigentskom palicom aktuelnog predsjednika Crne Gore i Demokratske partije socijalista, svedeni smo na minornu brojnost, omalovažavani smo, nezaštićeni i dovedeni u položaj najugroženije zajednice na Kosovu čiji je opstanak na ovim prostorima pod velikim znakom pitanja. Na žalost, gospodin Đukanović je uspeo u onome što nije pošlo za rukom ni Slobodanu Miloševiću", saopštio je Vujičić.

Bonus video: