Šušić: Vrijeme je da Bošnjaci kažu "ne" Đukanoviću

Odbornički kandidat DF-a pozvao Bošnjake na pomirenje i "nadrastanje uloge žrtve" u Crnoj Gori

17272 pregleda 25 komentar(a)
Šušić, Foto: Screenshot TV Vijesti
Šušić, Foto: Screenshot TV Vijesti

Advokat i odbornički kandidat Nove srpske demokratije u Podgorici Mitar Šušić pozvao je juče Bošnjake da okrenu leđa Demokratskoj partiji socijalista i lideru Milu Đukanoviću, navodeći da je vrijeme da sa srpskim narodom postave nove temelje u odnosima.

”Došlo je vrijeme da srpski i bošnjački narod svoje odnose postave na zdrave osnove. Vrijeme je da se umjesto negiranja nacije i identiteta, zajednička budućnost gradi kroz uvažavanje različitosti, uz njegovanje istinskog, a ne deklarativnog prava na izgradnju vlastitog nacionalnog, vjerskog i kulturnog bića,” naveo je Šušić u izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Novi odnos, kako dodaje, moraju izgraditi mladi i dokazani politički autoriteti: “To ne znači novo lažno bratstvo i jedinstvo, koje podrazumijeva utapanje u vještačke projekte, napuštanje korijena, religije i vlastitih identitetskih principa, već savremen i unaprijeđen model suživota, prihvatanja identitetskih odrednica, poštovanje prava na različite istorijske percepcije ličnosti i događaja, sve u cilju stvaranja jednog zdravog heterogenog društva koje je u stanju da sebe obogaćuje kroz različitosti koje ga čine”.

Šušić dodaje da je vrijeme da Bošnjaci “nadrastu ulogu žrtve u svojoj kući i prestanu da budu dijaspora koja glasa sopstvene progonitelje”. “Vrijeme je da Bošnjaci kažu 'ne' Milu Đukanoviću,” dodaje on.

Advokat podsjeća kako je “višedecenijski režim DPS-a vlast, kako kaže, održavao, između ostalog i izazivanjem vjerskih i etničkih tenzija. “Pošto su svoj razlog postojanja dominantno gradili na antisrpskoj priči, jedan od glavnih projekata bivšeg režima bio je zavađanje srpske zajednice sa drugim narodima i konfesijama. U tom smislu, najočigledniji primjer je bezočna zloupotreba vjerskih i nacionalnih osjećanja Bošnjaka u Crnoj Gori, jer je istorijski kontekst odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, uz malo loše namjere, uvijek pogodno tle za sijanje netrpeljivosti,” navodi Šušić.

Bonus video: