CDT: "Glasaj slobodno", tužilaštvo mora da procesuira svakoga ko pokuša da zloupotrijebi biračko pravo

"Cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor"

10183 pregleda 3 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da i ove godine sprovodi kampanju "Glasaj slobodno" kojom promoviše neprikosnoveno pravo građana i građanki na slobodan politički izbor.

"Cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor. U okviru kampanje smo pripremili osam promotivnih spotova sa porukama koje treba da motivišu građane/ke da slobodno izraze svoju volju na predstojećim predsjedničkim izborima i da ih podsjetimo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju. Ovim promotivnim spotom podsjećamo da je zakonom zabranjeno glasanje u tuđe ime i glasanje na više biračkih mjesta. Za ova djela je zaprijećena kazna zatvora do jedne godine", ističe se u saopštenju CDT.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da tužilaštvo mora da procesuira svakoga ko pokuša da zloupotrijebi biračko pravo.

"Jedan čovjek znači jedan glas. Pozivamo građane/ke da se priključe našoj izbornoj zajednici i da podijele ključne poruke naše kampanje na svojim društvenim mrežama kako bi ohrabrili birače da se odupru eventualnim pritiscima i ucjenama. Pozivamo i medijske kuće, NVO i učesnike u izborima da nam pomognu da poruke u kampanji "Glasaj slobodno!" dođu do što većeg broja ljudi. Glasajte slobodno", poručili su iz CDT.