Prolaz za dva „berlinska” zakona

Odbor za međunarodne odnose u odsustvu opozicije podržao zakone čiji je cilj izgradnja zapadnog Balkana bez unutrašnjih granica

3742 pregleda 0 komentar(a)
O slobodama kretanja sa ličnom kartom naknadno: Odbor za međunarodne odnose, Foto: Skupština Crne Gore
O slobodama kretanja sa ličnom kartom naknadno: Odbor za međunarodne odnose, Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike podržao je dva sporazuma koje su krajem prošle godine potpisali šefovi diplomatija zemalja zapadnog Balkana) u okviru Berlinskog procesa. Treći, koji se tiče slobode kretanja na zapadnom Balkanu sa ličnom kartom, biće naknadno razamatran jer juče nije bilo predlagača.

U Berlinu su u novembru prošle godine potpisani sporazumi o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata na ZB. Da bi oni stupili na snagu, potrebno je da ih potvrdi Skupština. Zato je Vlada utvrdila predloge ovih zakona, o kojima se juče izjašnjavao nadležni odbor a zatim bi trebalo i parlament.

Poslanici opozicije nijesu bili na sjednici Odbora, oni ne učestvuju u radu Skupštine nakon što je predsjednik države raspustio ukazom.

Na sajtu Skupštine objavljeno je da su razmotreni i podržani predlozi zakona o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja na ZB, kao i o potvrđivanju Sporazuma o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, doktore stomatologije i arhitekte u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini.

”Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o slobodi kretanja na zapadnom Balkanu sa ličnom kartom nije razmatran zbog odsustva ovlašćenog predstavnika predlagača”, navodi se.

Albanija je prva u regionu ratifikovala sporazume o zajedničkom regionalnom tržištu koji su potpisani u novembru.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je Vlada Njemačke inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana konferencija o zapadnom Balkanu. Njegov cilj je jačanje saradnje Evropske unije sa Zapadnim Balkanom, kooperacije unutar regiona i ubrzanje njegove integracije u EU.

Bonus video: