Gdje je granica između poštovanja prava dijaspore i njene zloupotrebe: Raduju se zemljacima ili šaci glasova

Ministarstvo vanjskih poslova opomenulo diplomatska predstavništva države da im organizovanje dolaska dijapore na glasanje nije posao. Lekić podsjeća da je postavgustovska vlast pokušala da reguliše “biračku materiju”, ali da je to izvela nekompetentno i ubrzo odustala

49574 pregleda 129 komentar(a)
Đukanović i Ibrahimović u Njemačkoj sa predstavnicima dijaspore, Foto: Privatna arhiva
Đukanović i Ibrahimović u Njemačkoj sa predstavnicima dijaspore, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska dijaspora ne želi uvlačenje u političke manipulacije i etnička prebrojavanja, već pravo da u jasnim uslovima glasa na izborima bez pritisaka, na osnovu ličnog uvjerenja.

To je “Vijestima” kazao predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić (Demos), odgovarajući na pitanje gdje je granica između poštovanja prava dijaspore i njene zloupotrebe.

Višedecenijska vlast nosi glavne zasluge za manipulisanje: Lekić
Višedecenijska vlast nosi glavne zasluge za manipulisanje: Lekićfoto: Skupstina CG

Tema instrumentalizacije dijaspore aktuelizovana je u susret drugom krugu predsjedničkih izbora, jer lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović tvrdi da u njoj ima “rezervoar” od “ne ispod 40 hiljada glasova”. Oni bi trebalo da mu obezbijede ostanak na funkciji šefa države.

Zbog toga su, kako su “Vijesti” pisale, već najavljeni vanredni letovi i autobuske linije iz inostranstva. Tome je prethodila “turneja” Đukanovića i lidera Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića po susjednim zemljama i zapadnoj Evropi, gdje uglavnom žive Bošnjaci, koji čine najveći dio dijaspore. Na njenoj “mobilizaciji”, čelnik DPS-a ostvario je mnoge izborne pobjede.

U organizaciji dolaska glasača iz inostranstva godinama učestvuju, prema informacijama “Vijesti”, biznismeni bliski DPS-u, koji, osim troškova puta, plaćaju i glasove.

Dok iz dijela vladajućih stranaka poručuju da dijaspora ne zaslužuje da bude tretirana kao “rezervoar glasova”, DPS i njegovi saveznici tvrde da je ona pod pritiskom i da joj državni organi ne dozvoljavaju slobodno izjašnjavanje na izborima.

Lekić ocjenjuje da glavne “zasluge” za “manipulacije raznih vrsta s dijasporom” ima bivša višedecenijska vlast DPS-a. Tvrdi da su “službe DPS-a svojim policijskim rukavcima” nastavile i manipulativno produbile “najgore prakse komunističkog sistema” u radu sa dijasporom.

”Umjesto razvijanja duha dražavnog jedinstva, naravno uz legitiman i demokratski politički pluralizam, vlast u Crnoj Gori je podsticala nacionalne partikularnosti, često usmjerene protiv neke druge etničke zajednice, zavisno od političko-izbornih interesa. Dezintegracija zemlje iznutra se tako ciljano prenosila na dijasporu, pa su se predstavnici etnofeuda iz zemlje udružili da politikom podjela Đukanovića i njegove stranke, sistematski prodube nejedinstvo dijaspore. Sa patetičnim i lažnim izgovorom odbrane Crne Gore”, naglašava Lekić, dodajući da dio dijaspore nije dozvolio da bude uvučen u takve manipulacije.

On kaže da se sad žive posljedice prethodnih radnji, da su manipulacije i podjele odmakle, i da je ovih dana sve podređeno “borbi za šaku glasova”.

”Više je nego jasno da će normalizovanje stanja u dijaspori zavisiti od spremnosti i sposobnosti političkih i kulturnih snaga u zemlji da konstituišu crnogorsko društvo na osnovama pravila, demokratije, racionalne ekonomije”, poručuje Lekić.

Dio partija skupštinske većine godinama optužuje DPS za zloupotrebu dijaspore, tvrdeći da se preko nje “kroji” politička slika zemlje. Oni su zbog toga zahtijevali izmjene izbornih zakona, kako bi iz biračkog spiska bili uklonjeni oni koji ne mogu da potvrde prebivalište u Crnoj Gori, što je jedan od uslova za sticanje biračkog prava.

O pitanju dijaspore govore i NVO, navodeći da dio onih koji nisu odjavili prebivalište prilikom odlaska u inostranstvo, glasaju na izborima iako suštinski ne ispunjavaju rezidencijalni uslov.

U dijelu tog sektora smatraju da je jedan od razloga toga što u Crnoj Gori godinama raste broj birača, to što se iz biračkog spiska pravovremeno ne brišu oni koji su se iselili iz Crne Gore.

Međutim, uprkos pozivima i upozorenjima, birački spisak i dalje je nesređen, a izborni zakoni nepromijenjeni.

Lekić podsjeća da je vlast formirana nakon pada DPS-a pokušala da se suoči s nastalim problemom, i da je preuzela neke inicijative s ciljem regulisanja biračke materije, ali da je to, prema njegovim riječima, izvela “tako neubjedljivo, zapravo nekompetentno, da je ubrzo odustala od svega”.

Prema podacima Uprave za saradnju sa dijasporom, u inostranstvu je oko 150 hiljada građana koji imaju pravo glasa u Crnoj Gori.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je juče “Vijestima” da je diplomatsko-konzularnim predstavništvima države poslalo instrukciju kojom od diplomata traži da budu “profesionalni”, te im poručuje i da organizovanje dolaska dijapore na glasanje nije njihov posao.

Oni su to naveli odgovarajući na pitanje da li je tačno da su diplomatskim predstavništvima poslali dopis kojim ih upozoravaju da će biti strogo kažnjivo svako organizovanje i pomaganje dijaspori da dođe da glasa.

Iz MVP-a objašnjavaju da organizovanje i finansiranje dolaska na glasanje, bez obzira za kog kandidata, ne spada u pružanje konzularne zaštite crnogorskim državljanima, niti je čin promocije državnih interesa u inostranstvu.

”Imajući u vidu da je postojala praksa da pojedine ambasade i diplomatski poslenici, finansirani novcem svih naših građana, politički agituju i organizuju glasanje za jednu političku grupaciju, pa čak je to ponašanje smatrano ne samo poželjnim već i normalnim - instrukcijom je traženo od diplomata i ambasadora da budu profesionalni, da rade posao na način kako se to radi u demokratskim zemljama čije dobre prakse i standarde želimo da usvajamo, i bave se poslom za koji ih finansiraju svi građani”, istakli su.

Iz MVP-a kažu da je riječ o “ukazivanju i podsjećanju na pravila diplomatske službe”, a ne o “’sprečavanju dolaska dijaspore na glasanje’”, kako pišu pojedini mediji.

”Jer pružanje takve vrste logistike nije u opisu poslova i nadležnosti diplomatsko-konzularnih predstavništava. Svako suprotno postupanje bi moglo biti protumačeno kao zloupotreba službenog položaja, državnih resursa i novca građana”, poručuju iz tog Vladinog resora.

Drugi krug predsjedničkih izbora zakazan je za nedjelju, a Đukanovićev protivnik u njemu biće zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakov Milatović.

Jakupi: DPS dovodio dijasporu državnim sredstvima

DPS je, kako je saopšteno, podnio juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv vršioca dužnosti (v. d.) pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Arbena Jakupija, za kog tvrde da je zloupotrijebio službeni položaj i da je uticao na birače iz dijaspore da ne glasaju na predsjedničkim izborima.

”To sve u cilju da, kao funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Crnoj Gori, koja je prethodno podržala predsjedničkog kandidata Milatovića, pomogne u postizanju što boljeg rezultata, čime je ugrozio cijeli izborni proces, ali i doveo u pitanje ostvarenje ustavnog prava svakog građanina Crne Gore koji se trenutno nalazi van Crne Gore”, naglašavaju iz DPS-a.

Jakupi je prošle sedmice izjavio da je poziv dijaspori da glasa u drugom krugu zloupotreba, i da se iseljenici “u velikoj većini neće odazvati”.

On je juče na konferenciji za medije rekao da je DPS-ova prijava “marketinški trik”. “DPS je ranije kontolisao Upravu i ima mnogo dokaza da su zloupotrebljavali dijasporu i koristili sredstva svih građana da dovode dijasporu legalnim putem. Zbog toga je ovoga puta panika. Nećemo organizovati letove, toj praksi se stalo nakraj, i zbog toga je nastala panika”, ocjenjuje Jakupi.

On je naveo da je Upravi zasad prijavljeno osam čarter letova, kojima bi dijaspora trebalo da stigne u zemlju. “Sve da su popunjeni, to je 1.440 građana. Imamo najave da će biti par aviona iz Albanije, ali sve to ukupno neće biti preko 4.000 ljudi”, tvrdi Jakupi.

Bonus video: