Suhih: Sazvaću sjednicu Skupštine Glavnog grada nakon izbora, neću koristiti zadnje termine

”Gledaću da prođu subota i nedjelja, odnosno drugi krug predsjedničkih izbora, i onda ću odmah po nedjelji uputiti saziv za sjednicu. Isto tako, neću ni tada čekati, nego će sve biti u zakonskom roku, i znatno ranije. Dakle, neću ni u jednom ni u drugom slučaju čekati 15 dana”

18438 pregleda 10 komentar(a)
Suhih, Foto: BORIS PEJOVIC
Suhih, Foto: BORIS PEJOVIC

Konstitutivna sjednica novoizabrane Skupštine Glavnog grada biće sazvana odmah poslije drugog kruga predsjedničkih izbora, zakazanog za nedjelju, i nakon toga održana u roku kraćem od 15 dana.

To je “Vijestima” kazao predsjednik podgoričkog parlamenta Đorđe Suhih.

Navodeći da je od Izborne komisije (IK) Glavnog grada prekjuče dobio zvaničnu informaciju da su konačni rezultati izbora u Podgorici proglašeni, on je istakao da neće koristiti “zadnje termine” za sazivanje sjednice Skupštine i njeno održavanje.

Imajući u vidu da su rezultati objavljeni u Službenom listu 23. marta, to znači da Suhih, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Glavnog grada, ima rok da sazove sjednicu do 7. aprila. Prema istim aktima, ona se održava najkasnije 15 dana od sazivanja.

”Gledaću da prođu subota i nedjelja, odnosno drugi krug predsjedničkih izbora, i onda ću odmah po nedjelji uputiti saziv za sjednicu. Isto tako, neću ni tada čekati, nego će sve biti u zakonskom roku, i znatno ranije. Dakle, neću ni u jednom ni u drugom slučaju čekati 15 dana”, rekao je Suhih.

To znači da bi novoizabrana Skupština potencijalno mogla da se konstituiše (izborom šefa parlamenta) već početkom aprila.

Demokratska partija socijalista (DPS) na vlasti je u Podgorici i više od pet mjeseci nakon poraza na izborima, jer šef IK Glavnog grada iz te stranke nije dozvoljavao da to tijelo proglasi konačne rezultate izbora dok se Ustavni sud ne izjasni o žalbama.

Taj sud je izašao iz blokade izazvane nedostatkom kvoruma krajem februara, a prije petnaestak dana je završio s odbijanjem žalbi, čime je otvoren put za proglašenje rezultata (što je učinjeno 17. marta) i smjenu vlasti u glavnom gradu.

Nju će, prema postignutom dogovoru, konstituisati Pokret Evropa sad (PES), Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret (GP) URA, dok će se DPS preseliti u opoziciju nakon 24 godine.

Bonus video: