Mandiću donirano koliko ostalima predsjedničkim kandidatima zajedno

Agenciji za sprečavanje korupcije podnijeti novi izvještaji o prilozima u kampanji

22976 pregleda 16 komentar(a)
Detalj sa glasanja u Podgorici u vprvom krugu predsjedničkih izbora, Foto: Boris Pejović
Detalj sa glasanja u Podgorici u vprvom krugu predsjedničkih izbora, Foto: Boris Pejović

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić za sada je imao donacije u kampanji koliko zbirno pet njegovih protivkandidata.

Dok je Mandić u petnaestodnevnom izvještaju o prilozima pravnih i fizičkih lica, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korpucije (ASK), prijavio 78.000 eura, prilozi Mila Đukanovića, Jakova Milatovića, Alekse Bečića, Gorana Danilovića i Draginje Vuksanović Stanković ukupno su 72.511 eura, dok Jovan Radulović nije prijavio ni cent.

Od tih kandidata Đukanović je prikupio najviše, 32.050 eura i to uglavnom tako što su mu partijske kolege iz Demokratske partije socijalista (DPS), njih 38, uplatile priloge od 300 do 500 eura.

Prema tim podacima, Đukanoviću su po 500 eura dala 23 poslanika DPS-a - Duško Marković, Branimir Gvozdenović, Aleksandra Vuković, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Jevto Eraković, Nikola Rakočević, Halil Duković, Dragutin Papović, Vesna Pavićević, Daliborka Pejović, Branko Čavor, Suzana Pribilović, Ivan Mitrović, Abaz Dizdarević, Luiđ Škrelja, Predrag Sekulić, Andrija Nikolić, Miomir M. Mugoša, Danijel Živković, Nela Savković Vukčević, Lidija Kljajić, Aleksandar Bogdanović. Poslanica Jovanka Laličić dala je 300 eura.

Po 500 eura su dali i odlazeći gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, bivši ministri Sanja Damjanović i Zoran Pažin, bivši direktor Monteputa Aleksandar Žurić, članovi Predsjedništva DPS-a Draško Došljak, Leon Đokaj i Nermin Abdić.

Po 350 eura Đukanoviću su dali članovi Izvršnog odbora DPS-a Alen Nikezić, Drita Llolla, Nikola Divanović, Andrija Radman i Zoja Bojanić Lalović, kao i Arsenije Boljević za koga je u izvještaju upisano da je dva puta dao po 350 eura.

Đukanoviću je ranije DPS uplatio ukupno 13.300, a hiljadu eura građanin Dragan Žarković.

donacije
foto: Jelena Bujišić

Andrija Mandić je ASK-u prijavio nove priloge, od NVO Društva za ravnopravnost i toleranciju (osnivači Srpske TV) i Društva za unapređenje političke i privredne ekonomske saradnje Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kojih nema u registru NVO. On je od njih dobio po 20.000 eura. Od Radničke partije Mandić je dobio prilog od 3.000 eura.

Ranije mu je Srpska kuća donirala 20.000 eura, a Nova srpska demokratija 5.000 eura, dok je Demokratska narodna partija (DNP), koja s tom strankom i Pokretom za promjene (PzP) čini Demokratski front (DF), dala 10.000.

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović prijavio je donaciju od 10.000 eura. On je u utorak u saopštenju naveo da je priloge dobio od prijatelja i funkcionera stranke. Po hiljadu eura uplatili su mu Branko Kovačević, Danilo Jokić, Vladimir Dobričanin, Željko Furtula, Zoran Nikolić, Duško Rondović, Milivoje Brković, Rade Ivančević i Slaven Kraljević, a toliko je dao i sam kandidat.

Jakov Milatović nije prijavio nove priloge. Njemu je ranije uplaćeno 9.261 euro novčanih i nenovčanih priloga. On je od Miloša Vulanovića dobio 2.000 eura, a od Borislava Đurišića 1.001 euro. Po hiljadu eura uplatili su mu Danilo Radović i podgoričko preduzeće za proizvodnju zaštitne radne odjeće i obuće “Centroslavija” (vlasnik Žarko Tomašević). Vitomir Dragaš uplatio mu je 700 eura, a po 500 eura Hari Mulić, Miloš Pižurica i Slaven Perović.

Slavko Vukanović je Milatoviću uplatio 200 eura, a po 100 eura Dušan Pavićević, Ivana Nenezić, Olivera Andrijašević i Radonja Zeković.

Dražen Dožić je pomogao sa 50 eura, kao i Jovana Otašević, a po 20 eura Vladimir Leovac, Radmila Savić i Milenko Savić.

Nenovčani prilog, odnosno proizvode u vrijednosti od 500 eura, dao je Milan Zečević, a barsko preduzeće “Padrinomont”, u vlasništvu Radomira Novakovića Cakana, u vrijednosti od 300 eura.

Aleksa Bečić prijavio je ranije priloge partijskih kolega od ukupno 1.200 eura, a Draginja Vuksanović Stanković 20.000 eura koliko je dala Socijaldemokratska partija.

Bonus video: