Korupcija tokom penzionisanja sudija?

ASK utvrdio povredu javnog interesa, traži izjašnjenje Sudskog savjeta

6725 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore
Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ostavila je Sudskom savjetu rok od mjesec dana da ih izvijesti šta su preduzeli u slučaju povrede javnog interesa, koji je Agencija utvrdila u slučaju prestanka sudijske funkcije tadašnjim sudijama Vrhovnog suda Stanki Vučinić, Branimiru Femiću, Dušanki Radović, Svetlani Vujanović, Lidiji Ivanović, Petru Stojanoviću, kao i predsjedniku Osnovnog suda u Rožajama Zahidu Camiću i predsjednici Suda za prekršaje u Budvi Koviljki Đačić.

ASK je 17. marta ove godine na sajtu objavila mišljenje da je Sudski savjet povrijedio javni interes, koji upućuje, kako navode, na postojanje korupcije u postupku prestanka funkcije grupi sudija.

Razlog takve odluke Agencije je da je Sudski savjet odlučio a da prethodno nije dobio obavještenje od predsjednika sudova da postoje uslovi da se sudije pošalju u starosne penzije.

Odnosno, kako se navodi, da je nastupio neki od razloga za prestanak sudijske funkcije.

Agencija je do tog zaključka došla nakon postupka koji je pokrenula u decembru prošle godine, po službenoj dužnosti. Sudije su penzionisane na osnovu Zakona o penzionom osiguranju u avgustu 2021. godine.

Većina njih je pokrenula upravni i ustavni spor, a prvi postupci okončani su u decembru prošle godine, pa su neki već vraćeni na posao - Svetlana Vujanović.

”Prestanak sudijske funkcije u demokratskom društvu ima posebnu važnost i zbog toga su uslovi za prestanak sudijske funkcije u Crnoj Gori propisani najvećim pravnim aktom, Ustavom Crne Gore... Značaj prestanka sudijske funkcije ogleda se u članu 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji štiteći stalnost sudijske funkcije predviđa kontrolu ispunjenosti uslova od strane dvije instance, i predsjednika sudova ili Opšte sjednice Vrhovnog suda, a nakon toga i Sudskog savjeta...”, navodi se u odluci ASK-a.

Bonus video: