Milatovića guraju i riječima, i djelom

Stranke tridesetoavgustovske većine poručuju da Đukanovićevom protivkandidatu daju neophodnu podršku, iz PES-a nezvanično kažu da sve ide po planu

51202 pregleda 67 komentar(a)
Sa sinoćnje završne konvencije Milatovića u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa sinoćnje završne konvencije Milatovića u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Partije koje u susret drugom krugu predsjedničkih izbora podržavaju kandidata Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, tvrde da to ne rade samo deklarativno, već i da učestvuju u terenskoj kampanji za njega, animiraju glasače, pomažu mu u organizaciji promotivnih skupova...

To su "Vijestima" saopštili predstavnici dijela tih stranaka.

Milatoviću su podršku dale sve partije tridesetoavgustovske parlamentarne većine - Demokratski front (DF), Demokrate i Ujedinjena Crna Gora, koji su imali kandidate u prvom krugu izbora (Andrija Mandić, Aleksa Bečić i Goran Danilović), te Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija, Demos, Prava Crna Gora i Radnička partija.

S druge strane, iz PES-a “Vijestima” nisu odgovorili da li su zadovoljni podrškom koju Milatoviću dobija, te da li su očekivali više.

Iz tog pokreta nezvanično kažu da Milatović uživa pomoć koju su mu obećali, i da sve ide po planu. Sagovornik iz PES-a navodi da su u kampanji angažovani funkcioneri s lokalnog nivoa, i da je dogovor bio da u njoj ne učestvuju stranački lideri. Oni su se sinoć pojavili na Milatovićevoj završnoj konvenciji u Podgorici, ali nisu govorili.

konvencija PES
foto: Boris Pejović

Drug krug izbora održaće se u nedjelju, a Milatovićev protivkandidat u njemu biće aktuelni šef države i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Funkcioner DF-a zadužen za koordiniranje kampanje podrške Andrija Babović, rekao je “Vijestima” da su odmah nakon prvog kruga formirani “zajednički lokalni odbori”, koji, kako je objasnio, udruženom komunikacijom donose odluke o radu na terenu. Kaže i da je, uz bilborde podrške, Milatoviću na raspolaganju i kol-centar koji na dnevnom nivou kontaktira članove DF-a.

Babović
Babovićfoto: Demokratski front

Navodeći da je DF nastao “na platformi borbe protiv DPS-a i Đukanovića”, Babović ističe da su u tom savezu “kao i uvijek u toj borbi beskompromisni”. “Mi smo, kao savez, ključni faktor koji je kroz našu konstantnu borbu omogućio da Milatović 2. aprila pobijedi Đukanovića. Što se motivacije tiče, posebno kad je borba protiv Đukanovića u pitanju, ona je uvijek bila na izuzetno visokom nivou”, poručio je.

Poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, kazao je da ta partija podržava Milatovića “na identičan način” kao svog lidera Bečića u kampanji za prvi krug izbora. Tvrdi da su Demokrate realizovale sve aktivnosti koje je Milatović tražio od njih.

”Bečić je u kampanji imao oko 160 bilborda, a sad je svaki u funkciji kampanje Milatovića, što je značilo izdvajanje nekoliko desetina hiljada eura. Drugo, Centralni izborni štab Bečića, koji je realizovao kampanju ‘Časti mi’, sad je u funkciji kampanje Milatovića. Treće, Milatović je zatražio da mu tokom realizacije skupova pomognemo sa značajnim brojem ljudi u salama, dok naši funkcioneri govore na svim skupovima, prema zahtjevu organizatora, što je i realizovano”, istakao je Bogdanović za “Vijesti”.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Boris Pejović

Dalje navodi da na biračkim mjestima, u stalnim sastavima biračkih odbora, na hiljade članova Demokrata kontroliše izborni proces za potrebe Milatovića, da se u svim opštinama održavaju sjednice mjesnih i opštinskih odbora kako bi se animirali članovi i simpatizeri da glasaju kandidata PES-a, te da se sprovodi terenska kampanja na nivou mjesnih odbora.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić, rekao je listu da njihova potpora Milatoviću nije samo deklarativna, već da mu oni u potpunosti stoje na raspolaganju u logističkom, ali i svakom drugom smislu.

”Nakon prvog kruga, dogovoreno je da će naši opštinski odbori aktivno učestvovati u terenskoj kampanji, biti dio organizacije promotivnih skupova, kao i dati doprinos prilikom organizovanja izbornog dana. Odmah nakon sastanka koji smo imali poslije završenog prvog kruga, u komunikaciji s predsjednicima naših opštinskih odbora preduzeli smo korake na terenu i daćemo svoj doprinos pobjedi predsjedničkog kandidata centra”, naglasio je.

Radovanić
Radovanićfoto: Građanski pokret URA

Iz Ujedinjene “Vijestima” su saopštili da Milatović ima njihovu podršku na terenu, ali i svaki drugi vid političke podrške. Tvrde da su učinili sve što je do sada od njih traženo.

”Naše samostalne akcije u Milatovićevoj kampanji tiču se isključivo animacije naših birača i komunikacije s njima... Terenska podrška je nesumnjiva, imamo zajedničke akcije na lokalnom nivou, a i preuzeli smo dio odgovornost za dan izbora kroz to što će naši istaknuti članovi s političkim i organizacionim iskustvom, opet u mjeri traženog, biti opunomoćeni predstavnici ili zamjenici opunomoćenih predstavnika Milatovića (u biračkim odborima)”, istakli su, dodajući da njihove glasače “nije potrebno dodatno stimulisati kako bi izabrali ispravnu stvar”.

Ako trijumfuje na izborima u nedjelju, Milatović će, nakon uvođenja višestranačja prije više od 30 godina, postati prvi predsjednik Crne Gore koji nije iz DPS-a. U slučaju da pobjednik bude Đukanović, to bi mu bio treći mandat na funkciji šefa države.

Radovanić: Izlaznost mora biti visoka

Upitan kako će motivisati birače da glasaju kandidata PES-a, Radovanić je odgovorio da je to vrlo lako učiniti, jer je, kako je pojasnio, jedan od glavnih motiva odlazak Đukanovića u političku penziju.

”Upravo je to jedan od glavnih motiva predstojećeg drugog kruga. Izlaznost mora biti na visokom nivou kako bi se desilo ono što je gotovo neminovno, a to je poraz kandidata DPS-a i njihovo konačno razvlašćivanje”.

Bonus video: