Evropa sad: Tužilaštvo da se pozabavi Đukanovićevim prvim milionom

"Podsjećamo da je Đukanovićeva vlast pomagala banku njegovog rođenog brata sa čak 40 miliona eura - novca svih građana. Jednako tako je stradao novac svih poreskih obveznika u aferi 'Limenka', kada se u privatne džepove njegovog brata slilo 11 miliona", saopšteno je iz Evrope sad

14645 pregleda 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Evropa sad
Ilustracija, Foto: Evropa sad

Informacija o načinu na koji je Milo Đukanović stekao prvi milion, kupovinom akcija Prve banke, dodatno govori u prilog gramzivoj, kleptokratskoj i obmanjivačkoj slici njega i njegove vlasti, koja konačno odlazi sa političke pozornice 2. aprila, saopšteno je "Vijestima" iz pokreta Evropa sad.

"Najprije nas je uvjeravao da niko nije garantovao za njegov prvi milion, a zatim se ispostavilo da su keš kolateral dali njegovi kumovi, kojima je obezbijedio dugogodišnje monopole na trajektnim linijama u Boki. Na isti način nas je uvjeravao da je crnogorski patriota i da nema kompanije u inostranstvu, a onda se ispostavilo da ih ima na ofšor destinacijama. Sada se ispostavlja da je učestvovao u bankarskim malverzacijama i flagrantno kršio zakon kako bi postao milioner", saopštili su iz pokreta.

Oni su naveli da ovo svakako nije jedini Đukanovićev posao kojim bi tužilaštvo trebalo da se pozabavi.

"Podsjećamo da je Đukanovićeva vlast pomagala banku njegovog rođenog brata sa čak 40 miliona eura - novca svih građana. Jednako tako je stradao novac svih poreskih obveznika u aferi 'Limenka', kada se u privatne džepove njegovog brata slilo 11 miliona. Ista vlast je potpisivala tendere za poslove Đukanovićevog sina. O ulozi Đukanovićeve sestre u aferi 'Telekom' svoj sud su dali Američka komisija za hartije od vrijednosti i nadležni američki sudovi. O privilegovanim poslovima njegovih kumova i prijatelja da ne govorimo", naveli su iz Evrope sad.

Oni su kazali da su uvjereni da će nakon 2. aprila crnogorsko tužilaštvo i sudstvo uzeti u obzir navedene činjenice i sankcionisati sve one koji su radili protivzakonito i na štetu građana i države Crne Gore.

"Vijesti" su danas objavili nove ekskluzivne podatke nakon sporne trgovine akcijama Prve banke.

Akcije Prve banke od firme "Capital Invest" u vlasništvu Mila Đukanovića po cijeni pet puta višoj od nominalne u julu 2008. godine za 1,55 miliona eura kupila je firma "Izomont DV" i to kreditom koji je prethodno dobila od Prve banke, pokazala je dokumentacija u koju su "Vijesti" imale uvid.

Prema tadašnjem zakonu o bankama i sadašnjem Zakonu o kreditnim institucijama, zabranjeno je da banka daje kredite drugim firmama za kupovinu njenih akcija - "Kupovina elemenata sopstvenih sredstava banke, sredstvima koja su direktno ili indirektno pribavljena iz kredita ili drugog pravnog posla zaključenog sa tom bankom, ništav je pravni posao". Ova zakonska zabrana upravo služi da bi se spriječila banka da svojim novcem podstiče kupovinu svojih akcija i time vrši malverzacije na berzi u cilju uvećavanje vrijednosti svojih akcija.

Većinski vlasnik Prve banke tada i sada je brat aktuelnog predsjednika Crne Gore Aco Đukanović, koji je, prema ovoj dokumentaciji, sa ličnog računa u aprilu 2013. godine kupio preostalih skoro 11 hiljada akcija od bratove firme omogućujući mu čist profit od milion eura.

Bonus video: