Đukanović: Crna Gora u nedjelju polaže civilizacijski ispit zrelosti

"Rezultat ovih izbora opredijeliće pravac budućeg razvoja naše države. Mi 2. aprila biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena strateškog kursa“, rekao je Đukanović

33370 pregleda 74 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ishod predsjedničkih izbora u nedjelju po značaju nadilazi granice Crne Gore, jer na njima država polaže civilizacijski ispit zrelosti, kazao je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je na konvenciji u Podgorici kazao da je kraj kampanje za redovne predsjedničke izbore koji se održavaju u vremenu koje, kako je rekao, nije nimalo redovno.

"Vanredne okolnosti na globalnoj političkoj sceni, sa snažnim refleksijama na politički bezbjednosni život regiona i Crne Gore, naš zadatak čine delikatnijim", rekao je on.

Đukanović je ocijenio da bi njegov zadatak bio lakši i jednostavniji da se živi u redovno vrijeme, u kojem se odlučuje na bazi relanih kriterijuma.

"Izvjesno je da ishod naših izbora u nedjelju, po svom značaju, daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. godine, danas su oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru, jer na ovim izborima polaže civilizacijski ispit zrelosti", rekao je Đukanović.

On je rekao da zato treba da pokažu prijateljima u regionu, saveznicima u NATO i partnerima u Evropskoj uniji (EU), da ispit koji je Crna Gora položila na referndumu o nezavisnosti nije bio uzaludan i da neće dati nezavisnu, međunarodnu, antifašističku, multietničku i evropsku Crnu Goru.

"Rezultat ovih izbora opredijeliće pravac budućeg razvoja naše države. Mi 2. aprila biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena strateškog kursa“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, bira se između EU i "nacionalističkih iluzija srpskog i ruskog sveta".

Đukanović je rekao da kandidatura na predsjedničkim izborima za njega nije bila izraz želje za još jednim ličnim ili partijskim nadmetanjem, već pitanje odgovornosti i časti, jer je ulog država i njena evropska budućnost.

"Crna Gora 2. aprila mora da odbnovi neke od svojih važnih istorijskih lekcija", poručio je Đukanović.

Bonus video: