Đukanović ili Milatović

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima imaju 542.154 građanina

9035 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

U Crnoj Gori danas se održava drugi krug predsjedničkih izbora, u kojem učestvuju aktuelni šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7 do 20 sati.

Drugi krug predsjedničkih izbora održava se prvi put poslije 1997. godine, kada je protivkandidat Đukanoviću bio dotadašnji bliski saradnik Momir Bulatović.

Od tada je na predsjedničkim izborima u prvom krugu pobjeđivao kandidat DPS-a.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 19. marta uz učešće sedam kandidata, ali niko nije osvojio potrebnu većinu glasova (više od 50 odsto). Prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 35,37 odsto glasova (ili 119.673 glasa), a Milatović 28,92 (97.858).

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić dobio je 19,32 odsto glasova (65.386), lider Demokrata Aleksa Bečić 11,1 odsto (37.562), poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković 3,15 (10.669), predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović 1,38 (4.652), dok je nezavisni kandidat Jovan Radulović osvojio 0,76 odsto glasova (2.574).

Prema podacima DIK-a, izlaznost u prvom krugu bila je 64 odsto.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica pozvao je biračke odbore, opštinske i DIK da danas ostave po strani političke razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

”Pozivamo kandidate koji učestvuju u drugom krugu izbora, njihove simpatizere i aktiviste, da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano glasaju”, rekao je Koprivica.

CDT je apelovao na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa.

Na Ministarstvo unutrašnjih poslova CDT je apelovao da omogući nesmetano funkcionisanje sajta biraci.me i kol centra kako bi birači mogli da provjere na kojem biračkom mjestu glasaju.

Koprivica je podsjetio građane na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju i da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor - da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

Bonus video: