Izborni dan protekao mirno, registrovane manje proceduralne nepravilnosti

U blogu može pogledati koje nepravilnosti su zabilježene tokom izbornog dana

311991 pregleda 0 komentar(a)
Sa biračkog mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa biračkog mjesta u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2023. 21:49h
Završeno
19:33h

Biralište u bjelopoljskom selu Kanje, gdje je glasanje bilo nakratko prekinuto, biće otvoreno do 21 sat, rekli su iz CDT-a.

18:28h

CeMi je objavio da je na biračkom mjestu broj četiri, u ulcinjskom Domu kulture, "birač preko video poziva, vidno vadeći telefon, vršio glasanje", što je suprotno zakonu.

"Birački odbor nije reagovao na ovu nepravilnost i nije proglasio listić nevažećim", istakli su na Tviteru.

18:27h

Na biračkom mjestu dva u Sutorini, u Herceg Novom, kako je objavljeno iz CeMI-ja, prijavljeno je "kršenje odredbi kojim se reguliše tajnost glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa", na način što član biračkog odbora provjerava birački spisak i putem telefona javlja nepoznatim osobama da li su i koji birači izašli na glasanje.

18:25h

Iz CeMI-ja je saopšteno da im je iz više izvora "prijavljena pojava kupovine glasova u prostorijama hotela u Rožajama - Suho Polje", od strane predstavnika jedne političke partije.

Na Tviteru su naveli i da im u kontinuitetu pristužu prijave nepravilnosti koje se odnose na nekompletan sastav članova biračkih odbora, fotografisanje glasačkih listića i glasno saopštavanje imena i prezimena birača od strane članova biračkih odbora.

17:15h

Glasanje na biračkom mjestu u Kanje kod Bijelog Polja prekinuto je danas oko 16.30 časova.

Kako je “Vijestima” potvrđeno iz policije glasanje je prekinuto nakon što je jedan od glasača poslije glasanja komisiji predao otvoren glasački listić.

Nakon toga, kako Vijesti nezvanično saznaju, došlo je do rasprave između članova partija, nakon čega je glasanje prekinuto, ali je ubrzo nastavljeno.

Potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje Asmir Pućurica objavio je na svom Tviter nalogu fotografiju polomljene izborne kutije.

foto: Tviter/Asmir Pućurica
16:55h

CeMI je objavio da u Podgorici, na biračkom mjestu 4B u školi "Radojica Perović", osoba sa invaliditetom, koja je vozilom za OSI u dva navrata, u osam i 15 sati, pokušala da dođe do birališta, nije bila u mogućnosti da priđe istom, jer je kapija bila zaključana.

"Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, nije reagovano do ovog trenutka", objavili su iz te NVO na Tviteru.

16:54h

CeMI je naveo da u Domu kulture u Ulcinju, na biralištu broj četiri, član biračkog odbora već duži vremenski period nije prisutan, kao ni njegov zamjenik.

"Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na BM moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", napominju.

16:16h

CeMI je ranije danas objavio da na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka prijavljuje da član biračkog odbora pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje. 

Iz te NVO su objavili ispravku, rekavši da ih je posmatrač naknadno obavijestio da se radi o biračkom mjestu broj 17, a ne 16, kako je naznačeno u aplikaciji "Ferizbori".

"U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva", saopšteno je ranije danas iz CeMI-ja.

16:00h

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je na pres konferenciji u 16 sati da do sada nije bilo podnijetih prigovora.

"U slučaju da postoje nepravilnosti, postupak je takav da se prigovor prvo podnosi opštinskoj izbornoj komisiji, a da potom DIK o tome odlučuje na sjednici. Nemamo informaciju o nekom značajnom kršenju procedura", kazao je Mugoša.

15:19h

CDT je objavio nove informacije o zabilježenim nepravilnostima.

Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju 24 zahtjeva putem pisma popunjena su i potpisana na biračkom mjestu. Takođe, na biračkom mjestu broj 3 u Bijelom Polju, sedam od 12 zahtjeva za glasanje putem pisma popunjeno je na biračkom mjestu. Svi ovi zahtjevi su prihvaćeni od strane biračkih odbora, uprkos tome što nisu bili potpisani od strane birača.

"Na biračkom mjestu broj 54 u Bijelom Polju, jedna biračica je fotografisala glasački listić, koji je birački odbor nakon toga poništio zbog povrede tajnosti glasanja", naveli su iz CDT-a.

Na biračkom mjestu broj 23 u Tuzima, zbog prekida napajanja električnom energijom 40 minuta se glasalo po sistemu vizuelne identifikacije. Nakon dolaska struje glasanje je nastavljeno uz primjenu elektronske identifikacije.

14:50h

Iz CeMI-ja su objavili da im je prijavljeno više slučajeva fotografisanja glasačkog listića i objave fotografija na društvenim mrežama.

"A što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje", objavili su iz te NVO na Tviteru.

13:07h

U Podgorici na biračkom mjestu Radojica Perović, CeMI javlja da je prijavljeno fotografisanje glasačkog listića.

"Članovi BO intervenisali i spriječili lice da glasa, nakon čega je isto lice pred svima pocijepalo svoj glasački listić i napustilo biralište. Birački odbor unio u zapisnik navedeni događaj. Ovim je pomenuti glasač povrijedio član 71a ZIOPa, kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja u prostoriji za glasanje (telefon, mobilni telefon, laptop, tablet računar itd)", saopšteno je iz CeMI-ja.

13:06h

Na biračkom mjestu 24-C u Podgorici, kako javlja CeMI, uređaja za elektronsku identifikaciju birača nije u funkciji i ne očitava lične karte.

12:45h

Iz Uprave policije je saošteno da sa aspekta bezbjednosti, izborni dan protiče mirno.

"Uprava policije će nastaviti da preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako bi izborni dan protekao bezbjedno i neometano", navodi se na Tviter nalogu Uprave policije.

12:40h

CeMI je objavio da na biračkom mjestu 16 u Tuzima građanka prijavljuje da član biračkog odbora pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje.

"U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva", saopšteno je iz CeMI-ja.

12:24h

Centar za demokratsku tranziciu saoopštio je da je ispred biračkog mjesta broj 17 u centru Podgorice, ranije je došlo do incidenta u kome je jedna osoba povrijeđena nožem.

Iz Uprave policije su saopštili da događaj nije povezan sa izbornim procesom, već je riječ o ranijem sukobu između članova porodice. Glasanje je nastavljeno nakon kraćeg prekida.

"Na biračkom mjestu broj 69-B OŠ “Vuk Karadžić” u Podgorici greškom jednog od članova biračkog odbora, biraču su data dva glasačka listića. Birač je popunio oba listića, a popust je primijećen tokom odvajanja kontrolnog kupona. Jedan od dva glasačka listića je proglašen nevažećim", saopšteno je iz CDT-a.

Na biračkom mjestu broj 3 Radmance, u Petnjici, zabilježen je jedan slučaj povrede tajnosti glasanja, tako što je birač je nakon ubacivanja glasačkog listića na glas izgovorio za koga je glasao. Glasački listić nije poništen, navode iz CDT-a.

"Na biračkom mjestu broj 23 OŠ Vuksan Lekić nestalo je struje u 11:30. Kako je onemogućena elektronska identifikacija birača, birački odbor je nastavio glasanje po sistemu vizuelne identifikacije, što je u skladu sa zakonom".

Na biračkom mjestu broj 21 Trešnjevo u Andrijevici od otvaranja biračkog mjesta nijesu prisutni svi članovi biračkog odbora, saopšteno je iz CDT-a.

12:19h

Na biraškom mjestu 78-D u podgoričkom naselju Stari Aerodrom nisu prisutni svi članovi biračkog odbora, odnosno  nedostaje jedan član, saopštio je CeMI.

"Shodno članu 72 ZIOPa, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici", navodi se na Tviter nalogu CeMI-ja.

12:15h

Iz CeMI-ja je saopšteno da su učestale prijave posmatrača o tome da biračka mjesta nisu prilagođena za prilaz licima sa invaliditetom, kao i da članovi biračkih odbora naglas izgovaraju imena i prezimena birača i njihove redne broj na biračkom spisku.

12:01h

Posmatrač CeMI-ja javlja da je u podgoričkom naselju Masline na biračko mjesto 38, birač došao na glasanje sa obilježjem političke partije.

"Čl. 69 st. 5 ZIOP -a propisuje da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača. Birački odbor je ispravno postupio udaljivši ovo lice sa BM", saopšteno je iz CeMI-ja.

11:00h

CeMI je saopštio da se ispred biračkog mjesta 17 u centru Podgorice desio incident između dvije osobe koje su se sukobile.

CeMi navodi da je intervenisala policija i hitna pomoć.

"Sukob nije povezan sa izbornim procesom", piše na Tviter nalogu CeMI-ja

Bonus video: