Murić: Izborni proces obilježavaju dezinfomacije i podmetačine koje diskredituju kandidate i zbunjuju građane

"Pored izbornih neistina, agresija Rusije na Ukrajinu, pandemija COVID-19, zemljotresi u Turskoj i Siriji pokazali su nam koliko su mreže dezinformatora snažne i raširene i da su itekako prisutne i u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju

10895 pregleda 0 komentar(a)
Murić, Foto: CDT
Murić, Foto: CDT

Glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje Darvin Murić saopštio je da Crna Gora Međunarodni dan provjere činjenica dočekuje u izbornom procesu koji obilježavaju dezinformacione kampanje i anonimne podmetačine, mahom na društvenim mrežama, kojima je cilj diskreditacija kandidata i zbunjivanje građana.

To je kazao povodom 2. aprila Međunarodnog dana provjere činjenica.

"Igrom slučaja, ovogodišnji Međunarodni dan provjere činjenica, redakcija Raskrinkavanja i druge redakcije koje se bore protiv dezinformacija, dočekuju u ambijentu u kojem obiluju dezinformacije koje su bile prisutne i toku kampanje, uoči izbornog dana i na sami izborni dan", navodi se u saopštenju Glavnog i odgovornog urednika portala Raskrinkavanje Darvina Murića.

Kako kaže, budući da se ovo ponavlja iz jednog izbornog cikusa u drugi ostaje nejasno zašto država Crna Gora, institucije i poslanici ne žele da urade ništa kako bi se suportstavili ovim negativnim pojavama.

"Nedavno istraživanje CDT-a pokazalo je da više od dvije trećine građana/ki Crne Gore (69 odsto) smatra da dezinformacije predstavljaju značajan problem u Crnoj Gori, od čega više od trećine (36 odsto) navodi da one predstavljaju veliki problem naše zemlje", kazao je Murić.

Naglašava i da je istraživanje Agencije za elektronske medije (AEM) pokazalo da 40 odsto građana prati informativne sadržaje televizija u regionu iz kojih "nerijetko stižu gomile dezinformacija".

Murić dodaje i da su građani Crne Gore ostavljeni na milost i nemilost regionalnim tabloidima, domaćim neregistrovanim fabrikama lažnih vijesti, mrežama partijskih botova, i to jer "političari i partije nisu spremni da se odreknu dezinformacija već ih koriste u obračunima sa političkim proitivnicima".

Kako kaže, tome su svjedočili više puta samo tokom predizborne kampanje.

"Pored izbornih neistina, agresija Rusije na Ukrajinu, pandemija kovida, zemljotresi u Turskoj i Siriji pokazali su nam koliko su mreže dezinformatora snažne i raširene i da su itekako prisutne i u Crnoj Gori", ističe Murić.

Dodaje da iskustvo iz ove predizborne kampanje govori da problem dezinformacija, ukoliko mu se država ne posveti, može samo da raste što će dovesti da sljedeći Međunarodni dan provjere činjenica dočekamo uz još jače prisustvo "marginalnih portala i upliv dezinformacija i u tradicionalne medije".

"Međunarodni dan provjere činjenca je ustanovljen 2017. godine pod okriljem Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), čiji je Raskrinkavanje, odnosno Centar za demokratsku tranziciju (CDT) verifikovani član", navodi se u saopštenju.

"Za datum je simbolično izabran 2. april, prvi dan koji dolazi nakon 1. aprila, dana šala i bezazlenih laži, kao podsjećanje da je već sljedeći dan u godini onaj kada se moramo vratiti činjenicama", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: