Milatović ubjedljivo pobijedio Đukanovića

Državna izborna komisija objavila da je glasalo 69,33 odsto birača, odnosno 375.853 osobe

201173 pregleda 352 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.04.2023. 23:18h

Kandidat za predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović ubjedljivo je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, pokazuju preliminarni rezultati.

Prema preliminarnim rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), koji je objavio konačnu projekciju, Milatović je osvojio 60 odsto glasova, a kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović 40 odsto.

Državna izborna komisija je objavila da je u drugom krugu glasalo 69,33 odsto birača, odnosno 375.853 osobe.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio konačnu projekciju, prema kojoj je Milatović osvojio 58,9 odsto glasova, a Đukanović 41,1.

Izlaznost je, prema podacima CeMI-ja, bila 70,4 odsto, a po CDT-u 70,7 odsto.

Biografija Milatovića

Milatović je rođen u Podgorici 7. decembra 1986. godine. Oženjen je Milenom i ima troje djece – ćerke Saru i Anu, i sina Davida.

Osnovnu, srednju školu i fakultet završio je Podgorici.

Kao stipendista američke vlade jednu studijsku godinu je proveo na Državnom univerzitetu Ilinoisa (Illinois State Universiti).

Poslije toga je jedan semestar slušao na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču (WU Wien), ovog puta kao stipendista Vlade Austrije. Evropska komisija mu je omogućila da jednu studijsku godinu provede na Univerzitetu u Rimu (La Sapienza). Kao stipendista britanske vlade magistrirao je ekonomiju na Univerzitetu Oksford (Oxford University).

Pored formalnog obrazovanja, Milatović je pohađao i programe u organizaciji Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, Ambasade Crne Gore u Rimu i Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Pored toga, prošao je i program “Oxbridge Academic” na Oksfordu, te brojne programe Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Londonu, Londonske škole ekonomije (LCE) i drugih.

Usavršavao se i na Univerzitetu u Pekingu, Liderskoj akademiji Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu.

Dobitnik je brojnih priznanja, govori engleski, italijanski i španski jezik.

Radio je u bankarskom sektoru u zemlji i inostranstvu, bio je dio tima za ekonomsku i političku analizu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), bavio se ekonomskom analizom regiona Jugoistočne Evrope, a potom analizom zemalja Zapadnog Balkana.

Od 2018. do 2020. godine je u Bukureštu radio kao glavni ekonomski analitičar EBRD-a za Rumuniju, Hrvatsku, Sloveniju u Bugarsku.

Bonus video: