Tek predstoji borba za bolju budućnost

Državni funkcioneri i lideri parlamentarne većine čestitali novoizabranom predsjedniku, Abazović poručio “radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru”. ”Zatvorili smo jedno poglavlje u istoriji crnogorskog višepartizma”, rekao Feđa Pavlović

54000 pregleda 63 komentar(a)
Sinoć u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sinoć u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Izabran je prvi evropski predsjednik u istoriji Crne Gore, diktator je pobijeđen, borba za bolju budućnost Crne Gore se nastavlja... Neke su od poruka upućenih sinoć, nakon što je postalo izvjesno da je Jakov Milatović ubjedljivo pobijedio Mila Đukanovića.

Najviši zvaničnici - premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Danijela Đurović, lideri i zvaničnici parlamentarne većine čestitali su Milatoviću, izražavajući nadu da će u Crnoj Gori od danas sve biti drugačije.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović uvjerena je da će novi šef države predano i istrajno raditi na napretku zemlje i blagostanju svih građana.

”Takođe, uvjerena sam da ćete imati dovoljno snage i političke mudrosti da se odgovorno nosite sa mnogobrojnim izazovima današnjice, s ključnim ciljem da doprinesete očuvanju mira i stabilnosti u Crnoj Gori”, poručila je.

Slavlje pristalica Jakova Milatovića
Slavlje pristalica Jakova Milatovićafoto: Reuters

Premijer Abazović poručio je da je “misija završena”: “Radićemo zajedno za evropsku, građansku i ekološku Crnu Goru”, naveo je on.

Politički teoretičar Feđa Pavlović rekao je za “Vijesti” da su juče građani slobodno izraženom voljom, zatvorili jedno poglavlje u istoriji crnogorskog višepartizma.

”Milo Đukanović, čovjek čija je vladavina obilježila jedno doba, jedan identitetski projekat i živote barem jedne generacije naših sugrađana, poslat je u političku penziju – ovoga puta nepovratno. Time je proces razvlašćivanja njegovog režima, koji je započeo 30. avgusta 2020, doveden do kraja. Haos kome smo svjedočili u posljednje tri godine, haos na svim frontovima političkog i institucionalnog života naše zajednice, bio je odraz svojevrsnog interregnuma u kome se crnogorsko društvo nalazilo od 2020. do danas – interregnuma između autokratskog ‘đukanovićevskog’ poretka koji se urušio na izborima 2020, i jednog novog poretka za čije su se konstituisanje tek danas stekli uslovi. Nadajmo se da će taj novi poredak, kada se jednom ustanovi, biti slobodniji i demokratskiji od pređašnjeg,” dodao je Pavlović.

Zvaničnici vladajuće koalicije uz Milatovića
Zvaničnici vladajuće koalicije uz Milatovićafoto: Boris Pejović

”Istorijski iskorak”

Lider Demokrata Aleksa Bečić je u čestitki Milatoviću poručio da je “diktator pobijeđen, ali da se borba za bolju budućnost Crne Gore nastavlja samo sa ljudima koji žrtvu znaju cijeniti, a slobodu slaviti”.

On je istakao da je pobjeda Milatovića temelj pomirenja, napretka i evropske budućnosti: “Ovo nije samo običan dan, već istorijski dan, dan kada smo kao jedan tim i jedna država odlučili da slavimo slobodu. Kada se, kao neko ko se od svojih najmlađih dana borio protiv režima, osvrnem unazad, vidim decenije borbe, decenije tuge, decenije patnje, koje je naš narod pretrpio. I kada se sjetim svih tih trenutaka, sjetim se i svih ljudi koji su u tome učestvovali - onih koji su dali svoje živote, onih koji su dali svoju slobodu, onih koji su prebijeni, politički hapšeni, onih koji su prognani i ostavljeni bez posla”, saopštio je Bečić.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je Crna Gora “napravila još jedan istorijski demokratski iskorak - na slobodnim izborima potučen je Milo Đukanović”. “Ovo je pobjeda svih građana i svih političkih partija koji su pružili doprinos u razvlašćivanju DPS-a”, poručio je lider SNP-a.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kazao je da je Milatović zaslužio da pobijedi, a građani Crne Gore da proslave na najljepši način sjećajući se istovremeno svih onih koji su se borili do kraja za slobodnu Crnu Goru:

”Ovo nije samo pobjeda, ovo je pravda o kojoj više ne moramo da sanjamo”.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić poručio je da je ovo “veliki dan za Crnu Goru, dan kada se Milo Đukanović suočio sa snagom jedinstva naroda i generacija čiji glas i prava je upravo on gušio godinama unazad.”

Milatoviću su sinoć čestitali i zvaničnici Evropske Unije i regiona. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da se raduje saradnji kako bi ubrzali neophodne reforme na putu ka EU. Oglasili su se i funkcioneri iz Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Dodik je poručio da se nada da će “u duhu dobrosusjedskih odnosa uspješno sarađivati na korist građana i Crne Gore i Republike Srpske”. Cvijanović je izrazila nadu da će pobjeda Milatovića “otvoriti nove perspektive partnerstva i saradnje na bilateralnom i regionalnom planu”.

Kupovina glasova, upad policije....

Za razliku od prvog kruga predsjedničkih izbora, kada su najveće nepravilnosti zabilježene u Šavniku gdje je na jednom biračkom mjestu prekinuto glasanje, juče je evidentirano znatno više njih.

Bilo je prijava posmatrača o kupovini glasova, nekompletnom sastavu članova biračkih odbora, čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića. Posmatrači nevladinih organizacija su prijavili i da su članovi biračkih odbora glasno saopštavali imena i prezimena birača, kao i da pojedina biračka mjesta nisu bila prilagođena za prilaz osobama sa invaliditetom.

Posmatrači CEMI-ja su saopštili da im je iz više izvora prijavljeno kako su predstavnici jedne političke partije kupovali glasove u prostorijama hotela u Rožajama - “Suho Polje”, dok je na jednom biračkom mjestu u Tuzima građanka prijavila da član biračkog odbora pojedincima daje novac, odnosno, građanima koji dolaze na glasanje.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) je sinoć saopšteno da je izvršeno na desetine pretresa njihovih izbornih štabova, prilikom kojih nije utvrđena nijedna nepravilnost, “čemu svjedoče policijski zapisnici”.

Beranski odbor DPS-a je saopštio da je interventna jedinica Uprave policije upala u njihove prostorije...

Pavlović: U nova doba ulazimo kao duboko polarizovano društvo

”U ‘postđukanovićevsko’ doba ulazimo kao duboko polarizovano društvo, koje sve više liči na konfederaciju otuđenih skupina čije su vođe svjesno pocijepale onu tkaninu zajedničkog identiteta koja nas čini jedinstvenom cjelinom i koja crnogorskoj državnosti daje smisao i svrhu. Država iza koje ne stoji zajednica koja samu sebe smatra jednim jedinstvenim ‘mi’ – takva država nema budućnost. Zato je pitanje izgradnje i snaženja tog kolektivnog crnogorskog ‘mi’, u najkraćem, pitanje opstanka crnogorske države u vremenu koje slijedi i, kao takvo, suštinski zadatak političke elite u ovoj novoj ‘postđukanovićevskoj’ Crnoj Gori”, rekao je Feđa Pavlović.

Slavlje na sve strane

Slavlje pristalica predsjedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića počelo je sinoć u gotovo svim crnogorskim gradovima.

Pristalice Milatovića okupile su se ispred štaba PES-a u Podgorici, uz pjesmu “Lijte kiše hladne vode, Milo ode, Milo ode”. Bilo ih je i u blizini podgoričkog Hrama Hristovog Vaskrsenja. Kolone automobila su zakrčile prilazne ulice jer se masa okupljala. Kolone su zakrčile i raskrnicu Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i Ulice Džordža Vašingtona. Policija nije dozvoljavala kretanje automobila ka Hramu.

Slavilo se i u štabu Grupe građana Ne damo Nikšić, na Cetinju, a pobjedu Milatovića počeli su sinoć da slave i u Bijelom Polju, na ulicama Tivta, Budve, Kolašinu, Baru i Kotoru...

Dobro poznata lica DPS-a i...Jodžir

U Staroj zgradi vlade, u kojoj se nalazio izborni štab DPS-a, uz novinarske ekipe, bili su i funkcioneri DPS-a, među kojima su bili potpredsjednik te partije Ivan Vuković, Jevto Eraković, Sanja Damjanović, generalni sekretar Aleksandar Bogdanović, član predsjedništva Nermin Abdić, poslanici Predrag Bošković, Duško Marković, član GO stranke Mihailo Volkov... Viđen je i podgorički influenser Jovan Radulović Jodžir, koji je bio kandidat u prvom krugu izbora, dok je u drugom podržao kandidata DPS-a. U sali u kojoj su se nalazili novinari, bilo je prisutno i nekoliko lokalnih funkcionera DPS-a, uglavnom odbornika.

Najubjedljivija pobjeda u Podgorici

Milatović je imao više glasova od protivkandidata u svim regijama Crne Gore, pokazuju preliminarne projekcije CeMI.

Najubjedljiviji je Milatović bio u centralnoj regiji gdje je osvojio 63,2 odsto glasova, a Đukanović 36,8 odsto.

Na jugu je osvojio 58 odsto u odnosu na 42 odsto Đukanovića, dok je na sjeveru imao 55,8 odsto glasova u odnosu na 44,2 odsto lidera DPS.

Kandidat Evrope sad je imao većinu i u gradovima koje je CeMI pratio, a najubjedljivija pobjeda je bila u Podgorici gdje je Milatović imao čak 68,1 odsto glasova.

U Nikšiću je imao 62,1 odsto, u Bijelom Polju 50,3 odsto, a u Baru 54,5 odsto, prema podacima CeMI-ja.

Nezvanične informacije “Vijesti” iz PES Bar kažu da je Đukanović u tom gradu imao više glasova od Milatovića, ali svega 11.

Prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije u Budvi Milatović je osvojio 8.728 glasova ili 68,55 odsto izašlih birača. Kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović osvojio je 4.004 glasa ili 31,45 odsto.

Iz Evrope sad je nezvanično rečeno da je Milatović u Kolašinu osvojio 3.460 glasova, dok je Đukanović imao 1.283 glasa.

Prema nezvaničnim informacijama bliskim izbornim štabovima predsjedničkih kandidata, Milatović je dobio 4.731 glas građana Tivta. Za Mila Đukanovića glasalo je 3.470 građana te opštine.

Prema nezvaničnim podacima OO Pokreta Evropa sad za Jakova Milatovića u Bijelom Polju je glasalo 14.359 glasača, a za Mila Đukanovića 13.076 glasača.

Milatović je u Pljevljima odnio ubjedljivo pobjedu. On je osvojio 13.332 glasa što je 71,67 odsto izašlih birača, saopšteno “Vijestima” iz Opštinske izborne komisije.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša saopštio je da je do zatvaranja biračkih mjesta u 20 časova glasalo 69,3 odsto glasača.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio da je u drugom krugu izbora glasalo 70,7 odsto birača, dok je prema podacima CeMI-ja bila 70,6 odsto. To je, prema podacima CDT-a, 7,7 odsto veća izlaznost u odnosu na prvi krug izbora 19. marta.

Bonus video: