Abazović u Rimu: Politički procesi u Crnoj Gori znače sazrijevanje demokratije i približavanje članstvu u EU

Predsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova u Italiji, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana

24861 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.04.2023. 14:08h

Politički procesi u Crnoj Gori znače sazrijevanje demokratije i približavanje prioritetnom cilju - članstvu u Evropskoj uniji, poručio je danas predsjednik Vlade i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, tokom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, u Rimu.

Abazović boravi u Italiji na poziv potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonija Tajanija, koji je domaćin sastanka sa šefovima diplomatija država Zapadnog Balkana, na kojem učestvuju i evropski komesar Oliver Varhelji i ministar vanjskih poslova Švedske Tobijas Bilstrom.

Iz Vlade je saopšteno da je Abazović, tokom izlaganja na sesijama u okviru sastanka – „Evropski integracioni proces Zapadnog Balkana: put naprijed“ i „EU – Zapadni Balkan: zajedničko osnaživanje saradnje“, istakao potrebu za snažnijim djelovanjem u adresiranju reformi u oblasti vladavine prava, fundamentalnih prava i dobrog upravljanja kao neophodnosti u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„Ohrabruje činjenica da se proces priključenja EU oslanja na zasluge i objektivni napredak svake od država kandidata“, naglasio je Abazović.

Abazović Rim
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na tekuća geopolitička dešavanja koja oblikuju međunarodnu scenu, te podsjetio da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu dovela do apliciranja Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u EU.

„Ovo je bio i podsjetnik EU na politiku proširenja i neokončani posao sa zemljama Zapadnog Balkana“, naglasio je on. Kako je rekao, „zamor od proširenja“ više nije aktuelan jer je postalo jasno da je politika proširenja geostrateška investicija u stabilnu i snažnu Evropu, bazirana na demokratskim vrijednostima.

Abazović Rim
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Tokom druge sesije, na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana, odnosno kreiranja modela za zajedničko osnaživanje saradnje, Abazović je podsjetio na značaj Samita Berlinskog procesa, održanog u Berlinu tokom prošle godine, koji je rezultirao trima regionalnim sporazumima o mobilnosti.

Kako je rekao, to je bio „poseban signal obnovljene posvećenosti Zapadnog Balkana evropskoj integraciji, a uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta kroz ove sporazume je osnov za buduću integraciju regiona u Jedinstveno tržište EU“. Naglasio je da se ratifikacija ovih sporazuma očekuje na sjednici Skupštine koja će početi u utorak, 4. aprila.

Abazović Rim
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade se susreo i sa šefom italijanske diplomatije, kojom prilikom je istaknuta izuzetna saradnja dvije zemlje, sa naglaskom na savezništvo u NATO-u, kao i podršku Italije našem evropskom putu, ističe se u saopštenju-

Sastanak je bio prilika da se predstave rezultati koje je Crna Gora ostvarila u dijelu evropske perspektive, ali i da se razmotre budući koraci koji su neophodni na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Bonus video: