Abazović: Varhelji otvorio pitanje regionalnog energetskog terminala, Crna Gora spremna da aplicira

"Ono što je naše interesovanje jeste da sa Italijom konačno dobijemo i pomorsku povezanost, da vratimo feribot Bar-Bari, Bar-Ankona, da vratimo svoj Sveti Stefan, to je ambicija Vlade", istakao je Abazović

9186 pregleda 1 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je da želi da zahvali komesaru Evropske unije (EU) za proširenje Oliveru Varheljiju koji je otvorio pitanje ideje i izgradnje regionalnog energetskog terminala kojeg bi finansirala EU.

"Crna Gora je spremna da aplicira, ponudi svoje kapacitete, znate da nam je energetika već dugo u fokusu. Ono što je naše interesovanje jeste da sa Italijom konačno dobijemo i pomorsku povezanost, da vratimo feribot Bar-Bari, Bar-Ankona, da vratimo svoj Sveti Stefan, to je ambicija Vlade", istakao je Abazović u video izjavi nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana koji je održan u Rimu.

Poručio je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u Rimu na poziv potpredsjednika Vlade Italije Antonija Tajanija koji je danas ovdje okupio ministre vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

"Otvorili smo mnoge teme, mislim da je sastanak protekao u jako dobroj i pozitivnoj atmosferi", kazao je Abazović.

Kada je u pitanju politika, Abazović je poručio da smo prethodnih dana položili veliki demokratski ispit.

"Pokazali smo da izbore možemo da organizujemo potpuno slobodno, u jednoj relaksiranoj atmosferi, da omogućimo građanima da biraju onako kako oni misle da treba i vjerujem da ovo otvara jednu novu perspektivu kada je u pitanju vladavina prava u Crnoj Gori. To je ono što je dio naše evropske agende i siguran sam da sav politički spektrum treba da se okuplja oko naše evropske budućnosti", kazao je Abazović.

On je kazao i da je iskoristio priliku da Tajanija i sve ministre iz regiona pozove da dođu u Crnu Goru.

"Crna Gora je mjesto spajanja. Vjerujem da možemo dati doprinos i nekim regionalnim procesima koji se dešavaju i da konačno fokus bude na onome što je zajednička budućnost, ekonomija i životni standard. Čeka nas i turistička sezona, očekujemo veliku fluktuaciju građana iz EU ali i iz regiona i mislim da Crna Gora u svakom slučaju, na svakom mjestu, u Evropi i u svijetu demonstrira da je zemlja vrijedna poštovanja", zaključio je Abazović.

Bonus video: