MANS: Novi pokušaj vlade da usvoji anti-mafija zakon - obećana je pravda, nudi se selektivnost

Iz MANS-a su saopštili da Vlada ponovo krije izmjene i predlaže ih Skupštini po hitnom postupku, bez bilo kakvih konsultacija

7731 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Zgrada Vlade Crne Gore, Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Novi pokušaj premijera Dritana Abazovića i ministra pravde Marka Kovača da na mala vrata proguraju takozvani „anti-mafija zakon“, nastavak je njihovih lični i kampanja političkih partija koje se bore za cenzus, smatraju iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS)

MANS je danas pozvao poslanike crnogorskog parlamenta da ne učestvuju u "još jednom gaženju javnog interesa" i nesporne potrebe građana da nakon 30 godina nepravde dobiju zakon koji neće raditi u korist kriminalaca i korumpiranih državnih funkcionera.

"Javnost je iz medija saznala da Vlada Crne Gore po hitnom postupku predlaže izmjene zakona koji se odnose na oduzimanje imovine stečene kriminalom, Sudski savjet i sudije, kao i na Zakon o parničnom postupku . Ni jedan od tih zakona nije bio na javnoj raspravi, dok je su izmjene Zakona o parničnom postupku usvojene na telefonskoj sjednici Vlade", piše u saopštenju.

Podsjetili su da je Skupština već jednom odbila da razmatra predložene izmjene zakona o oduzimanju imovine, nakon kritika eksperata Evropske komisije i civilnog društva zbog selektivnosti i neusklađenosti sa standardima, kao i nedostatka javne rasprave. Tekst ovog predloga je, dodaju, objavljen tek nakon što je upućen Skupštini na razmatranje.

"Nekoliko nedjelja kasnije, ponovo bez bilo kakvog učešća javnosti, Vlada predlaže ove zakone i to u toku predizborne kampanje. Sudeći po prethodnom tekstu zakona i dosadašnjoj praksi ove Vlade, veoma smo zabrinuti da će i kvalitet ovoga zakona biti upitan. Rupe koje su postojale u prethodnom predlogu Zakona su bile takve da bi kriminalcima omogućile da zadrže imovinu i naplate odštetu od države, baš kao što je to urađeno u slučaju Šarića i Kalića", kazali su iz MANS-a.

Zahvaljujući Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, organizovana je, kako kažu, neka vrsta javne rasprave kroz koju su otkrivene "tako velike rupe u zakonu", da radna vrupa tog Odbora nije mogla da ih popravi amandmanima.

Naglašavaju da Vlada sad ponovo krije izmjene i predlaže ih Skupštini po hitnom postupku, bez bilo kakvih konsultacija.

"Insistiranje na ovakvoj praksi, uprkos upozorenjima domaće i međunarodne javnosti, otvara veliki prostor za zaključak da pojedinci iz Vlade svjesno i namjerno predlažu izmjene zakona koje pogoduju kriminalcima jer u tome imaju neki lični interes", piše u saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili poslanike da građani decenijama čekaju na pravdu i da bi usvajanjem selektivnih zakona pokazali da ona nije dostižna već je predmet trulih političkih kompromisa.

"Usvajanje ovako važnih zakonskih rješenja zahtjeva političku stabilnosti i široki koncenzus svih zainteresovanih starna, lišen političkih kalkulacija i uz ulaganje dodatnih napora da kompletan proces bude što je moguće više transparentan", kazali su oni.

Bonus video: