Injac na čelu Podgorice?

Predsjedništvo PES-a ove sedmice odlučuje ko će biti kandidat za gradonačelnika. Šaranović ne bi o imenima iako je Bogdanović ranije rekao da glavnim gradom treba da rukovodi neko od nosilaca izbornih lista

70043 pregleda 408 reakcija 107 komentar(a)
Buduće gradske čelnice: Borovinić Bojović i Injac, Foto: BORIS PEJOVIC
Buduće gradske čelnice: Borovinić Bojović i Injac, Foto: BORIS PEJOVIC

Nova podgorička vlast bi prvog čovjeka glavnog grada mogla izabrati 12. aprila, nakon konstitutivne sjednice novog saziva lokalnog parlamenta.

Takvu mogućnost juče je nagovijestio dosadašnji predsjednik Skupštine Đorđe Suhih nakon sastanka sa predstavnicima partija koje su na lokalnim izborima 23. oktobra dobile odbornike, a tu opciju nisu isključili ni pojedini funkcioneri tih partija.

Dosadašnji gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) juče se odjavio sa pozicije koja mu je nezakonito produžena od jula prošle godine, kada je reizabran nakon odlaganja lokalnih izbora u glavnom gradu. On je saopštio da će 12. aprila podnijeti ostavku i da se nada da će nova parlamentarna većina gradonačelnika izabrati istog dana.

Povezani članci

04. April 2023.

Vuković: Podnosim ostavku 12. aprila

Juče je dogovoreno da se 12. aprila verifikuju mandati odbornicima i izabere novi predsjednik Skupštine. To će vjerovatno biti nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima Jelena Borovinić Bojović.

Kao Vukovićeva nasljednica pominje se članica Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES) Olivera Injac, koja je bila druga na izbornoj listi PES-a. Nosilac je bio Jakov Milatović, koji je u nedjelju izabran za predsjednika države. Prema saznanjima “Vijesti”, osim Injac, pominju se i Andrej Milović i Tihomir Dragaš.

Iako je više puta iz pobjedničke koalicije pominjano da je ovakva podjela funkcija nesporna, odlazak Milatovića, koji je bio planiran za gradonačelnika, otvorio je pitanje da li je postignuti dogovor i dalje na snazi. Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović rekao je nedavno u intervjuu “Vijestima” da je “prvobitni dogovor između Demokrata, PES-a, DF i URA adaktiran, jer je kolega Milatović odustao od funkcije gradonačelnika Podgorice”.

”Iz ugla demokratskih principa i dosadašnje prakse logično je da neko od nosilaca izbornih lista bude kandidat za gradonačelnika Podgorice, ali to je stvar naših pregovaračkih timova, koji imaju potpunu pregovaračku autonomiju. Uvjereni u svoje principe, mi u Demokratama znamo da su vrijednosti koje zastupamo za nas važnije od bilo koje funkcije ili pozicije, pa i od pozicije gradonačelnika. Pokazaćemo to i ovog puta, ali ćemo se za navedene principe boriti, jer su oni temelj i svrha naše politike”, rekao je on.

Funkcioner PES-a Vasilije Čarapić juče je, nakon sastanka u Skupštini glavnog grada, kazao da će u narednih nekoliko dana izaći sa informacijama o tome ko će biti na rukovodećim funkcijama u glavnom gradu. Odgovarajući na pitanje da li je Injac kandidatkinja za gradonačelnicu, Čarapić je rekao da je ona bila druga na izbornoj listi, kojoj je dala jaku političku snagu.

Rekao je da će sjednica Predsjedništva PES-a biti održana ove sedmice.

On je potvrdio da Jelena Borovinić Bojović ostaje kandidatkinja za predsjednicu Skupštine.

Odgovarajući na pitanje da li će Luka Rakčević (URA) i Danilo Šaranović (Demokrate) biti zamjenici gradonačelnika, Čarapić je rekao da u narednom periodu nastavljaju pregovore.

Rakčević je potvrdio da će vrlo vjerovatno naredne sedmice birati i gradonačelnika glavnog grada i njegove zamjenike.

Odgovarajući na pitanje da li mu je prihvatljivo da Injac bude gradonačelnica, Rakčević je kazao da će “u narednih nekoliko dana precizirati sva preostala otvorena pitanja”... Već danas i sjutra ćemo obaviti nove konsultacije na nivou partija koje će činiti novu gradsku vlast. Gospođa Injac bi bila dobra gradonačelnica, ali da sačekamo nekoliko dana...”, rekao je.

U novom sazivu gradskog parlamenta biće 58 odbornika, od čega će DPS imati 24, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, koalicija Demokrata šest i URA četiri mandata.

Danilo Šaranović (Demokrate) je kazao da će na najodgovorniji način pristupiti procesu formiranja nove gradske uprave.

”Kada me pitate o potencijalnim imenima, onda znate - kada se igrate sa imenima, igrate se i sa ljudima... Bilo bi jako neodgovorno saopštavati stavove o bilo kom imenu, jer, u ovom trenutku ne znamo ko su zvanično kandidati”, rekao je Šaranović.

On je za “Vijesti” kazao da je javnost bila upoznata sa tim da se pregovori o formiranju vlasti u Podgorici pauziraju do okončanja predsjedničkih izbora: “Tako da njihov nastavak očekujemo čim prije, kako bi nova gradska uprava najhitnije krenula sa rješavanjem nagomilanih problema u glavnom gradu”.

Borovinić Bojović: Najvažnije ispoštovati volju Podgoričana

Jelena Borovinić Bojović je kazala da je spremna da preuzme funkciju predsjednice Skupštine glavnog grada.

“Za sve nas je najvažnije ispoštovati volju građana Podgorice, koji su tu svoju volju jasno iskazali u oktobru. Mi smo na raspolaganju građanima i građankama da zajednički rješavamo probleme, da se dogovaramo i krenemo u izgradnju boljih dana za budućnost Podgorice”, kazala je ona.

Bivša ministarka zdravlja je “Vijestima” kazala da mjesto gradonačelnika pripada Pokretu Evropa sad, uvažavajući izborni poredak i demokratske standarde.

“Isto tako očekujem i od naših kolega iz PES-a, da predlože reprezentativnog kandidata ili kandidatkinju sa vrha izborne liste, kako bi ispunili očekivanja građana i građanki Podgorice”, kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: