Pljevlja: Konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta 19. aprila

Predsjednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić kazao je da je Odluka o proglašenju izbora objavljena je u Službenom listu u četvrtak 30. marta, nakon kojeg je počeo da teče rok od 15 dana u kojem predsjednik starog saziva pljevaljskog parlamenta mora zakazati sjednicu na kojoj će biti verifikovani mandati novim odbornicima

8004 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta u Pljevljima biće održana 19. aprila.

To je dogovoreno na sastanku koji je odlazeći predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić održao sa nosiocima zbornih lista.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Pljevljima proglasila je 22. marta konačne rezultate lokalnih izbora održanih 23. oktobra prošle godine, nakon što je Ustavni sud odbio prigovore koje je podnijela Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima, BS, SD, i SDP-om.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Čedo Gospić kazao je "Vijestima" da je Odluka o proglašenju izbora objavljena je u Službenom listu u četvrtak 30. marta, nakon kojeg je počeo da teče rok od 15 dana u kojem predsjednik starog saziva pljevaljskog parlamenta mora zakazati sjednicu na kojoj će biti verifikovani mandati novim odbornicima.

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima Bošnjačkom strankom (BS), Socijaldemokratama (SD), i Socijaldemokratskom partijom (SDP) podnijela je pola sata prije isticanja zakonskog roka, prigovor OIK u Pljevljima zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

Prigovor je prvo odbila OIK, a potom i Državna izborna komisija (DIK), nakon čega je koalicija kju je predvodio DPS podnijela žalbu Ustavnom sudu, koji do skoro nije imao kvorum za odlučivanje.

U prigovori navode da na tim mjestima nijesu obezbjeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom, što im je omogućilo da više od pet mjeseci nakon održavanja izbora Pljevljima još uvijek upravljaju lokalnom administraciojom.

Pobjednici izbora u Pljevljima optuživali su DPS i njihove koalicione partnere koji su ubijedljivo poraženi u Pljevljima, da opstruiraju proces smjene lokalne vlasti.

Na izborima 23. oktobra koalicija Demokratskog fronta (DF) "Za bolja Pljevlja" osvojila je najviše glasova 5.620 ili 12 mandata, koalicija DPS, BS, SD i SDP 4.584 glasova odnosno devet mandata, koalicija Demokrate Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora 3.545 glasova - sedam mandata, Pokret Evropa sad 2.136 glasova - četiri mandata i koalicija Socijalističke narodne partije (SNP i Građanskog pokreta URA) 1.176 glasova odnosno dva mandata.

Bonus video: