Ove godine za izbore četiri miliona

Iz budžeta je za državne izbore izdvojeno 3.159.104 eura

11178 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Ove godine iz budžeta će za izbore biti potrošeno oko četiri miliona eura.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) objavila je da je za izbornu kampanju za parlamentarne izbore 11. juna izdvojeno više od tri miliona eura, dok je za nedavno održane predsjedničke izbore bilo namijenjeno 884.549 eura

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, za troškove izborne kampanje izdvaja se 0,25 odsto tekućeg budžeta (bez kapitalnog i budžeta državnih fondova).

Tekući budžet iznosi 1.263.641.661,47 eura, tako da je za parlamentarne izbore izdvojeno 3.159.104 eura. Od toga se 20 odsto (631.820 eura) raspodjeljuje u jednakim iznosima partijama u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista.

Političke partije koje osvoje mandate dobiće, srazmjerno broju osvojenih mandata, 80 odsto ukupno opredijeljenog novca, odnosno oko 2,5 miliona eura. Broj mandata (poslaničkih mjesta) u Skupštini je 81, iz čega proizilazi da je cijena mandata 31.201 euro.

Prema zakonu, iznos novca iz privatnih izvora, koji partije dobiju za finansiranje troškova izborne kampanje ne može preći tridesetostruki iznos sredstava iz budžeta.

U svrhu prikupljanja novca za finansiranje troškova izborne kampanje politički subjekt otvara poseban žiro-račun kod institucije ovlašćene za poslove platnog prometa, najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste o čemu, u roku od tri dana obavještava Agenciju, i taj račun se ne može koristiti u druge svrhe.

Bonus video: