Lekić: Mirno rješenje situacije u Ukrajini jedini održiv model za sve strane pogođene ratom

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike razgovarao sa ambasadorom Ukrajine

2645 pregleda 29 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Pored dobrih bilateralnih odnosa, Crna Gora i Ukrajina kao države koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, u kontinuitetu potvrđuju zajedničku privrženost evropskim integracijama kao primarnom spoljnopolitickom cilju. Takva orijentacija se ogleda, između ostalog, u poštovanju pravne države, principa međunarodnog prava, toleranciji, dobroj regionalnoj saradnji - zajednička je ocjena sa sastanka predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodraga Lekića i ambasadora Ukrajine Oleha Herasimenka.

Lekić je istakao, kako je saopšteno iz Skupštine, da je Crna Gora u više navrata "jasno pokazala solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom u aktuelnom dramatičnom trenutku", principijelno osuđujući svaku agresiju na suverene i međunarodno priznate zemlje. Nastavak napora za diplomatsko i mirno rješenje situacije u Ukrajini predstavlja jedini održiv model za sve strane pogođene tekućim ratom, koji direktno podriva evropsku bezbjednost i njenu stabilnost, naveo je Lekić.

Izražavajući zahvalnost Crnoj Gori i njenim institucijama za podršku ukrajnskom narodu u ovom teškom trenutku, ambasador Herasimenko je, kako je saopšteno, naglasio da stvaranje koncepta mira i jasnog opredjeljenja ka zajedničkom prosperitetu Crne Gore i Ukrajine u okviru porodice najrazvijenijih evropskih zemalja garantuju "pojedinačni dalji napredak naših prijateljskih država". "Dodatno, Ukrajina se ugleda na dobre prakse i dosljedan pravac pregovora koje Crna Gora vodi ka njenom punopravnom članstvu u EU, što nas dodatno inspiriše da još snažnije nastavimo sa stvarajem realnih pretpostavki za prestankom ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i okončanjem rata, kako bi postavili čvrste osnove za intenziviranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji", kazao je Herasimenko, kako navode iz parlamenta.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o "kompleksnoj političkoj situaciji" u Crnoj Gori i ujedno "iskazali zadovoljstvo odlukom građana i građanki da na proteklim transparentnim i poštenim predsjedničkim izborima potvrde proevropsku budućnost svoje zemlje".

"Lekić i Herasimenko su izrazili zadovoljstvo sadržajnošću dosadašnjih bilateralnih i multilateralnih odnosa, koje se prevashodno zasnivaju na međusobnom razumijevanju, poštovanju i redovnom političkom dijalogu", zaključuju iz Skupštine.

Bonus video: