Abazović: Kažite ako želimo autokratiju u kojoj predsjednik može bilo kad da raspusti Skupštinu

"Kad Ustavni sud neće da zaštiti pravni poredak, moramo da ga štitimo mi na drugim pozicijama... Da su rekli da je ukaz u skladu sa Ustavom, ili ne, nikakav problem. Oni se nisu izjasnili, zašto nisu ako je tako pravno čista situacija", upitao je on

29943 pregleda 335 reakcija 118 komentar(a)
Abazović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Abazović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Premijer Dritan Abazović prokomentarisao je izjavu funkcionera Pokreta Evropa sad Andreja Milovića, koji je juče kazao da je predlog predsjednika Vlade da se stavi van snage ukaz aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine i raspisivanju izbora veliko nepoznavanje prava i ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

Abazović je naglasio da nije rekao da je protiv parlamentarnih izbora i da nije problem da se na izbore ide 11. juna.

"Uživam u političkim izjavama u susret izborima. Neću govoriti o pravnom neznanju Andreja Milovića niti bilo koga potcjenjujem, samo postavljam logična pitanja na koja niko nema odgovor. Ustavni sud se nije odredio ni za ni protiv. Milović kaže da vrlo teško Milatović može da stavi van snage ukaz predsjednika... Neka se pozove na član 92 Ustava bilo koji veliki pravnik u Crnoj Gori. Ako to može da radi Milo Đukanović, onda to može i Jakov Milatović", rekao je Abazović novinarima u Vili Gorica.

"Ako hoćemo da uvedemo sistem autokratije, da predsjednik može u bilo kom trenutku raspustititi parlament - neka to kažu ti veliki pravnici. Ja dileme nemam, neka kažu, ako je to moguće - nikakav problem. Onda obavijestite novog predsjednika da u petogodišnjem mandatu svake sekunde može da raspusti državni parlament. Ako to kaže gospodin Milović i drugi pravnici koji su se javili, onda to više neću komentarisati, neka bude tako. Činjenica - kad se neko uzrujao, znajte da ste pogodili žilu".

Kad Ustavni sud neće da zaštiti pravni poredak, "moramo da ga štitimo mi na drugim pozicijama", rekao je premijer.

"Da su rekli da je ukaz u skladu sa Ustavom ili ne, nikakav problem. Oni se nisu izjasnili, zašto nisu ako je tako pravno čista situacija", upitao je.

Kazao je da je na sceni "nastavak cirkusa" u susret parlamentarnim izborima.

Bonus video: