Grabe da zaposle što više prije nove uprave

Od početka godine službe Glavnog grada raspisale 35 javnih oglasa za 63 radna mjesta Sinoć usaglašeni detalji nove vlasti, čeka se sporazum pa izbor gradonačelnice

40707 pregleda 182 reakcija 54 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Sekretarijati i uprave Glavnog grada, koje će za nekoliko dana preuzeti nova vlast, raspisale su od početka godine 35 javnih oglasa za 63 radna mjesta.

Prema podacima sa sajta Glavnog grada, samo u martu je objavljeno 20 oglasa za 47 novih radnih mjesta.

U aprilu je, za sada, raspisan jedan oglas i to za višeg namještenika-vozača-kurira u Upravi za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada.

Ovog mjeseca traži se i 25 vatrogasaca spasitelja, zatim inspektor za zaštitu i spasavanje, referenti u Direkciji za imovinu, u Upravi lokalnih javnih prihoda u Sekretarijatu za socijalno staranje, zaštitari...

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li je bilo neophodno raspisivati oglase za nova radna mjesta, s obzirom na to da uskoro dolazi nova gradska administracija.

Pored javnih od početka godine raspisivani su i interni oglasi za zapošljavanje unutar gradskih službi.

Nova vlast u Podgorici izabrana je na lokalnim izborima 23. oktobra, ali je njeno formiranje prolongirano zbog ustavnih žalbi, pa je konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada, na kojoj će se birati predsjednik Skupštine i verifikovani mandati odbornicima, zakazana za danas.

Vlast u Glavnom gradu od Demokratske partije socijalista (DPS) preuzeće koalicija Pokreta Evropa sad (PES), Demokrata, Crno na bijelo i koalicija “Za budućnost Podgorice”, koju je predvodio Demokratski front (DF).

Za predsjednicu Skupštine dogovoreno je da bude birana Jelena Borovinić Bojović (koalicije “Za budućnost Podgorice”), dok je kandidatkinja za gradonačelnicu Olivera Injac (PES). Ona će se birati na narednoj sjednici Skupštine, do kada bi trebalo da se završe dogovori u vladajućoj koaliciji i da se potpiše koalicioni sporazum.

Borovinić Bojović i Injac dolaze na čelo Glavnog grada: Borovinić Bojović i Injac
Borovinić Bojović i Injac dolaze na čelo Glavnog grada: Borovinić Bojović i Injacfoto: Boris Pejović

Dok pojedini sagovornici “Vijesti” tvrde da to može biti završeno za dan- dva, drugi kažu da će trebati vremena jer se radi po principu “ništa nije dogovoreno, dok se sve ne dogovori”.

Teme, koje su ostale sporne tokom političkih pregovora, sinoć su riješene nakon razgovora zamjenika predsjednika PES-a i budućeg šefa države Jakova Milatovića i čelnika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, saznaju “Vijesti”.

Na čelu Glavnog grada do sada je bio gradonačelnik Ivan Vuković (DPS), kome je na toj funkciji mandat nezakonito produžen od prošle godine. On je za danas najavio ostavku.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili ni na pitanja o ukupnom broju zaposlenih u gradskim službama, ustanovama i preduzećima, te da li je taj broj rastao pred i nakon lokalnih izbora - koje je DPS izgubio. Oni su “Vijesti” pet dana nakon upućenih pitanja uputili na slobodan pristup informacijama svim institucijama i preduzećima pojedinačno.

Prema podacima koje je od Uprave prihoda i carina dobila Akcija za socijalnu pravdu (ASP) u Glavnom gradu, javnim ustanovama i preduzećima krajem prošle godine bilo je ukupno 3.593 zaposlena, 212 više nego početkom godine ili oko šest odsto.

Od početka juna do 1. decembra broj zaposlenih je porastao za 164 ili skoro pet odsto.

Izvršna direktorica ASP Ines Mrdović kazala je da pumpanje zaposlenosti nije iznenađenje, najmanje od onih koji su “bezmalo godinu uzurpirali vlast i činili sve da što duže ostanu na svojim pozicijama”.

”U Crnoj Gori je maltene nastala nova politička realnost - nije bitno što vas građani neće, nego je bitno naći načine da vladate što duže. A u takvoj vladavini, gdje ste na pozicijama neustavno i mimo volje građana, sve je dozvoljeno, pa su prekomjerna zapošljavanja samo vrh ledenog brijega i vruć krompir za nove vlasti”, rekla je Mrdović “Vijestima”.

Uz, kako je navela, sijaset unaprijed zaključenih poslova, nabavki, aranžmana, sudskih sporova vrijednih desetine miliona eura - budućim vlastima se ostavlja što teža finansijska situacija.

Ukazuje da pri tome niko od vladajućih i opozicionih partija neće da bude pošten prema građanima i jasno predoči da su prekomjerna zapošljavanja u upravi, ne samo na nivou Glavnog grada, ogroman teg za ukupne finansije zemlje.

”To je balon pred pucanjem i ceh će platiti građani, kao i uvijek, iako bi čista pravda bila da partije plate cehove te vrste, zato što su one kreatori modela partijskih zapošljavanja, kojima kupuju podršku birača od javnog (našeg) novca, a u izostanku sposobnosti da ponude ekonomski razvoj države”, upozorila je Mrdović.

Nositeljka liste koalicije “Za budućnost Podgorice” na prethodnim izborima Jelena Borovinić Bojović, potvrdila je da će nova vlast provjeriti aranžmane dolazeće, navodeći da svi koji su radili u skladu sa zakonom nemaju razloga da brigu.

Naći će rješenje za one koji rade na štetu Glavnog grada

Odbornik Demokrata Branko Vuković za “Vijesti” je rekao da je period, kako je kazao, neustavne vladavine u Glavnom gradu DPS iskoristio za jačanje partijske baze, ali se to privodi kraju.

Prema njegovim riječima, nova vlast će naći rješenje za one koji rade na štetu Glavnog grada, opštinskog budžeta i institucija.

Naći ćemo rješenja za one koji rade na štetu Grada: Vuković
Naći ćemo rješenja za one koji rade na štetu Grada: Vukovićfoto: Demokrate

”Za one koji budu doprinosili jačanju institucija, jačanju Glavnog grada kroz te institucije, za njih će uvijek biti mjesta bez obzira iz koje partije dolazili”, poručio je Vuković.

Najviše zapošljavali u Čistoći i Putevima

Od ukupnog broja zaposlenih, u Glavnom gradu (administracija) 1. decembra prošle godine bilo je 815 zaposlenih, 40 više nego 1. januara iste godine, pokazuju podaci koje je ASP dobila od Uprave prihoda i carina.

U javnim ustanovama u istom periodu broj zaposlenih je povećan za 17, na ukupno 283, a u lokalnim preduzećima za 155, na ukupno 2.495.

U lokalnim preduzećima u decembru je u odnosu na januar, broj zaposlenih najviše porastao u Putevima, za 48, odnosno sa 115 na 163, zatim u Čistoći za 37 (sa 562 na 599), u preduzeću Pogrebe usluge za 27 (sa 78 na 105)....

Bonus video: