Milatović: Nakon političkih promjena, glavni izazov je oslobađanje zarobljenih institucija

Milatović je rekao da je ekonomska stabilnost i nastavak ekonomskih reformi, uz reforme u pravosuđu, ključna stvar

22122 pregleda 85 reakcija 22 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Sa konferencije, Foto: Biljana Matijašević
Ažurirano: 12.04.2023. 13:27h

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je nakon političkih promjena glavni izazov oslobađanje zarobljenih institucija.

"Velika je odgovornost na mlađim generacijama političara da svojim odgovornim ponašanjem stave institucije na noge", rekao je Milatović na konferenciji u Podgorici "Crna Gora poslije predsjedničkih izbora", koju su organizovali Beogradski centar za za bezbjedonosnu politiku i Institut alternativa (IA).

Milatović je rekao da je ekonomska stabilnost i nastavak ekonomskih reformi, uz reforme u pravosuđu, ključna stvar.

"Pored svih problema koje smo imali, počeo je da se osjeća ekonomski oporavak. To nije dovoljno, sa tim mora da se dinamičnije nastavi", poručio je Milatović

Kazao je da je dokaz jedne nove Crne Gore i to što su na čelu države sada dva milenijalca, što je rijetkost u Evropi.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je da se za Crnu Goru otvara nova perspektiva kada se govori o evropskim integracijama.

"Izborom Milatovića za predsjednika završena je jedna era i nakon parlamentarnih izbora vjerujem da ćemo se svi okrenuti evropskim integracijama. U prethodne tri godine i pored kritika Evropske komisije (EK), Crna Gora je uradila neke istorijske stvari - oslobodila je institucije koje su bile potpuno zarobljene. Konačno smo uspjeli da deblokiramo Ustavni sud, ne u potpunosti, nadam se da će novi saziv izabrati i četvrtog sudiju", rekao je Abazović.

On je kazao da Crna Gora nema drugog puta osim ka Evropskoj uniji (EU).

"Urađeno je dosta u prethodnom periodu i ostaje dosta da se još uradi. Biće puno izazova, ali generalno danas svjedočimo činjenici da svako priča o pomirenju, EU integracijama, životnom standardu. Učlanjenje Crne Gore u EU bio bi veliki "bust" za region. To vidim kao epohalni, milenijumski iskorak ovog društva. Ako se prioriteti postave tako da uhvatimo voz koji je vezan za planiranje budžeta za 2027. mislim da smo na vrijeme", rekao je Abazović.

Balfur: Ne treba puno očekivati od Brisela kada su datumi u pitanju

Direktorica Carnegie Europe Rosa Balfur rekla je da Crna Gora treba da se pridruži EU što prije, ali ne treba puno očekivati od Brisela kada su datumi u pitanju.

Brisel, kako je kazala, očekuje da vidi rezultate.

Balfur smatra da bi učlanjenje Crne Gore u EU imalo pozitivan učinak na cijeli region.

Muk: Zašto se nije uradilo više?

Milena Muk iz Instituta alternativa rekla je da politički kontekst bio težak, ali to ne može da bude izgovor da se ne rade neke stvari.

"Zašto se nije uradilo više?", pitala je.

Ona je podsjetila da je program Evropa sad napravljen u takvim okolnostima.

Dodala je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) svijetli iskorak, ali osim deklarativne podrške treba im konkretna podrška.

Navela je da je učinak dvije posljednje vlade bio ispod očekivanja.

"Naročito ispod očekivanja nas koji smo očekivali neke konkretnije korake, imajući u vidu obećanja koja su se ticala vladavine prava, meritokratije, rezova u javnoj potrošnji", rekla je Muk.

Abazović: Crna Gora demonstrira demokratiju iako za nešto nema većinu, a za nešto ima

Abazović je kazao da Crna Gora demonstrira demokratiju, iako za nešto nema većinu, a za nešto ima.

On je odgovarajući na komentare Milene Muk rekao da mu dođe da se prekrsti, ali ne može jer je Ramazan.

Govoreći o ratu u Ukrajini, kazao je da je Crna Gora 100 odsto kompatibilna sa spoljnom politikom EU.

"Ne postoji zemlja NATO kojoj Crna Gora može da se pomjeri u odnosu na broj stanovnika, budžet, kada je Ukrajina u pitanju. Sada je u Crnoj Gori 30.000 izbjeglica iz Ukrajine i svi su srećni i zadovoljni", rekao je premijer.

Abazović je rekao da se od novog predsjednika očekuje da razbije propagandu koju je promovisao bivši predsjednik - da su u Crnoj Gori neke proruske snage i slično.

Milatović: Nije lako poslije 30 godine demokratizovati ovo društvo, EU treba da pokaže da je proširenje živo

Milatović je podsjetio da Crna Gora nije imala neka neriješena pitanja susjedima na putu ka EU i to samo govori koliko nije bilo političke volje da se zaokruži taj proces.

"Nije lako poslije 30 godine demokratizovati ovo društvo. Strašne stvari su se desile, pogledajte gdje su sada oni koji su bili u vrhu sudstva, policije. Nakon promjene režima ima volje, ali nije bilo dovoljno političke volje", rekao je Milatović.

Smatra da će se sve to riješiti nakon izbora, ali i da EU treba da pokaže da je proširenje živo.

On je kazao da se sada postavlja pitanja ko treba da odgovara za propuštene milijarde eura zbog toga što Crna Gora nije ranije postala članica EU.

"Prethodni režim nije htio da Crna Gora postane članica EU, jer da je htio mi bismo davno bili u EU", rekao je Milatović.

Bonus video: