Abazović: Izbori u Crnoj Gori neće promijeniti odnos prema Kosovu

"Na dobrom smo putu da uradimo neke projekte koje bih nazvao istorijskim. Naša ideja je da napravimo lakši pristup za dva naroda naših zemalja. Dolazimo sa mirnom, prijateljskom porukom i ubuduće ćemo imati atmosferu u kojoj ćemo davati primjer"

13874 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Abazović, Foto: Gov.me
Abazović, Foto: Gov.me

Premijer Dritan Abazović je danas u Prištini izjavio da Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose i da izbori u Crnoj Gori neće promijeniti odnos Podgorice prema Kosovu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem izjavio da Crna Gora i Kosovo daju primer kako funkcionišu dvije susjedne države.

"Na dobrom smo putu da uradimo neke projekte koje bih nazvao istorijskim. Naša ideja je da napravimo lakši pristup za dva naroda naših zemalja. Dolazimo sa mirnom, prijateljskom porukom i ubuduće ćemo imati atmosferu u kojoj ćemo davati primjer. U Crnoj Gori se odigralo nekoliko političkih procesa, ali to neće promijeniti pristup Kosovu. Spremni smo svojim kapacitetima da podržimo Kosovo", naglasio je Abazović.

Dodao je da svoju budućnost vide u Evropskoj uniji, da su i Kosovo i Crna Gora pokazali da su "svojom pravdom protiv korupcije bili veoma uspješni".

Abazović je pozvao premijera Kurtija u posjetu Podgorici.

Kurti je rekao da su tokom sastanka bili fokusirani na odnose Kosova i Crne Gore. Izrazio je zadovoljstvo što je Crna Gora ratifikovala tri sporazuma u ​​okviru Berlinskog procesa.

On je rekao i da je potpisani sporazum o vazdušnom saobraćaju važan i neophodan korak za regulisanje vazdušnog prostora između Kosova i Crne Gore.

"Sporazum sa Crnom Gorom omogućava skraćenje vazdušnih ruta i vremena letjenja za 15 minuta", rekao je Kurti.

Kurti
Kurtifoto: Gov.me

Kurti je rekao i da je zahvalan crnogorskoj državi koja je u poslednjem ratu na Kosovu postala sklonište za mnoge izbjeglice sa Kosova.

Dodao je i da građani Kosova danas ne samo da odlaze u Crnu Goru da se odmaraju na primorju, već su i privredni investitori.

"Danas blisko sarađujemo kao dvije susjedne zemlje na unapređenju mira i bezbjednosti", rekao je Kurti.

Dritan Abazović, Aljbin Kurti
foto: Gov.me

Prethodno su Kurti i Abazović potpisali bilateralni sporazum o koridoru otvorenog neba, kojim je predviđena dozvola za korišćenje vazdušnog prostora Crne Gore avionima koji lete sa prištinskog aerodroma.

Najavljen je i susret Abazovića sa liderima opozicionih stranaka, dok će odvojeno razgovarati i sa bivšim predsjednicima Kosova, Atifete Jahjagom i Bedžetom Pacolijem.

Najavljen je i sastanak sa zamjenicom premijera Emilijom Redžepi, poslanicima multietničke poslaničke grupe u kosovskom parlamentu i ministrima u Vladi Kosova iz reda manjinskih zajednica.

Predviđeni su i sastanci Abazovića sa komandantom Kfora Anđelom Ristučom i gradonačelnikom Peći Gazmendom Muhadžerijem.

Najavljeno je i da će Abazović posjetiti rezidenciju bivšeg predsjednika Kosova Ibrahima Rugove i položiti cvijeće na njegov grob, kao i tri vjerska objekta, Čarši džamiju, katedralu Majke Tereze i Pećku patrijaršiju.

Bonus video: