Kaluđerović: Vršnjačko nasilje postalo svakodnevica, politizacijom se samo doliva ulje na vatru

"Žrtva je žrtva, a nasilnik je nasilnik i tako ih treba tretirati i shodno tome odnositi se prema njima, bez dodataka o političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti", kazala je Kaluđerović

1918 pregleda 6 komentar(a)
Kaluđerović, Foto: SNP
Kaluđerović, Foto: SNP

Članica Predsjedništva Socijalističke narodne partije Slađana Kaluđerović je kazala da je vršnjačko nasilje postalo naša svakodnevica te da posljedice mogu biti drastičnije, ukoliko se hitno ne izađe sa adekvatnim odgovorom na ovu anomaliju, koja traži angažovanje čitavog društva.

"Nasilje je posljedica problema u društvu na koje žmurimo posljednjih decenija, a očigledno je da institucije sistema nijesu na pravi način odgovorile ovom izazovu", navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije.

"Zato svaka politizacija vršnjačkog nasilja, kao i pokušaji da im se da primjesa nacionalnog ili vjerskog samo predstavljaju dolivanje ulja na vatru i takođe zahtijevaju osudu i reagovanje čitavog društva", tvrdi Kaluđerović.

Kako kaže Kaluđerović, bilo koja vrsta nasilja ne može i ne smije imati opravdanje, već mora biti adekvatno sankcionisana, a potom nizom preventivnih akcija suzbijena na najmanju moguću mjeru.

"Sve suprotno od toga, vodi nas u još veću eskalaciju problema i sukoba, a to je ono što Crnoj Gori najmanje treba", istakla je Kaluđerović.

Dodaje i da je nedopustiva politizacija slučajeva vršnjačkog nasilja.

"Žrtva je žrtva, a nasilnik je nasilnik i tako ih treba tretirati i shodno tome odnositi se prema njima, bez dodataka o političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj pripadnosti", kazala je Kaluđerović.

Ističe i da je žalosna činjenica da neki još nijesu naučili osnovnu lekciju da se požar ne gasi benzinom.

"Kao što treba da pošaljemo jasnu poruku nasilnicima da ne mogu da rade sve šta požele bez posljedica, isto tako sijači mržnje i netrpeljivosti treba da znaju da će završiti na smetlištu istorije i margini društva", zaključila je Kaluđerović.

Bonus video: