Makron čestitao Milatoviću: Možete računati na prijateljstvo i podršku Francuske

"Nadam se da će se tokom Vašeg mandata pregovori o članstvu u Evropskoj uniji značajno ubrzati i da će se usvojiti reforme koje su neophodne za vladavinu prava i dobro ekonomsko upravljanje

14705 pregleda 15 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Predsjednik Francuske Emanuel Makron čestitao je Jakovu Milatoviću izbor za predsjednika Crne Gore.

"Ovi izbori otvaraju novo poglavlje u istoriji Crne Gore od njene nezavisnosti 2006. godine. Želim Vam da pronađete put nacionalne sloge koja je od suštinske važnosti za dobro funkcionisanje demokratskih institucija i nastavak procesa evropskih integracija", naveo je Markon u pismu, koje je dostavljeno iz Pokreta Evropa sad.

Predsjednik Francuske je naveo i da u kontekstu kada ponovo imamo rat u Evropi, želi da zahvali Crnoj Gori, NATO saveznici, na kontinuiranoj usklađenosti sa stavovima Evropske unije u pogledu inostrane politike.

"Nadam se da će se tokom Vašeg mandata pregovori o članstvu u Evropskoj uniji značajno ubrzati i da će se usvojiti reforme koje su neophodne za vladavinu prava i dobro ekonomsko upravljanje. Možete računati na prijateljstvo i podršku Francuske".

U pismu Makron navodi i da je Francuska posvećena produbljivanju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom.

"Posebno u oblasti ekonomije i bezbjednosti, čemu savjedoči osnivanje Centra za razvoj sajber kapaciteta na zapadnom Balkanu (C3BO), za koji se nadamo da će brzo biti inaugurisan. U nadi da ću Vas sresti na marginama Foruma Globsec u Bratislavi ili prilikom Samita u okviru Evropske političke zajednice u Kišinjevu, gospodine predsjedniče, molim Vas da primite izraze visokog uvažavanja", naveo je Makron.

Bonus video: