Đokaj će se pred Odborom izjasniti da li je prekšio zakon

Krapović je kazao da to što ga je Đokajev brat obavijestio da je podnio ostavku na odborničko mjesto ne mijenja stvari, jer je odbornik dok mu lokalna Skupština ne konstatuje ostavku

10434 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor je donio odluku da se 26. aprila održi konsultativno saslušanje na koje će biti pozvan člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhamed Đokaj kako bi se izjasnio da li je prekršio zakon jer je u konfliktu interesa.

Predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Dragan Krapović (Demokrate) podnio je danas na sjednici tog radnog tijela inicijativu za razrješenje člana Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) Muhameda Đokaja zbog sukoba interesa.

Odbor je jednoglasno odlučio i da Agenciji za sprečavanje korupcije uputi zahtjev za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je javni funkcioner Muhamed Đokaj povrijedio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Povezani članci

19. April 2023.

Đokaj leti iz Savjeta AZLP?

Kako su i “Vijesti” danas objavile, Đokajev brat Husein Đoković odnedavno je odbornik Skupštine opštine Tuzi, što je konflikt interesa. Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da predsjednik i član Savjeta AZLP ne može biti osoba koja je u u srodstvu u prvoj liniji sa funkcionerom neke stranke, obornikom, poslanikom...

Krapović je kazao da to što ga je Đokajev brat obavijestio da je podnio ostavku na odborničko mjesto ne mijenja stvari, jer je odbornik dok mu lokalna Skupština ne konstatuje ostavku.

“Ovo je adekvatan pristup i Đokaj će dobiti priliku da se izjasni pred odborom ili da se pisano izjasni”, rekao je Krapović.

Krapović je obrazlažući inicijativu na odboru rekao da je u saznanju o kršenju zakona od strane Đokaja koji je, kako je podsjetio, za člana Savjeta AZLP izabran 27. decembra 2019.

Citirajući odredbe zakona koje onemogućavaju nepotizam i politički uticaj u nezavisnim agencijama, on je predložio Administrativnom odboru da pokrene postupak za utvrđivanje ispunjenosti uslova za razrešenje člana Savjeta.

Članom 54 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti je predviđeno da za predsjednika i člana Savjeta Agencije ne može biti imenovana osoba čiji je bračni drug ili osoba sa kojom su u srodstvu po prvoj liniji, u pobočnoj liniji do drugog stepena i u srodstvu po tazbini, poslanik ili odbornik, član vlade ili ga je imenovala ili postavila vlada Crne Gore.

Administrativni odbor
foto: Boris Pejović

Sledećim članom 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti određeno je da predsjednik, odnosno član Savjeta Agencije može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan - na lični zahtjev, zbog trajnog gubitka radne sposobnosti za obavljanje funkcije, ako nastanu okolnosti iz člana 54 ovog zakona ili ako prekrši obavezu čuvanja ličnih podataka.

On je rekao da mu je jutros poslat dopis Huseina Đokovića u kojem ga obaveštava da je danas podnio ostavku na mjesto odbornika u Skupštini opštine Tuzi.

Sjednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

Ukinute naknade Spajiću, Borovinić Bojović, Milatoviću, Injac, Srzentić...

Članovi Administrativnog odbora su donijeli rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije, zbog isteka roka za određeni broj javnih funkcionera.

Prestanak tog prava se odnosi na Mirsada Nurkovića i Mirsada Azemovića, koji su bili savjetnici ranijeg potpredsjednika Skupštine Ervina Ibrahimovića, kao i na Miloša Giljena i Petra Draškovića, koji su bili savjetnici ranijeg predsjednika Skupštine Strahinje Bulajića.

Zbog isteka roka, Odbor će donijeti rješenja o prestanku prava na naknadu po prestanku funkcije i članovima 42.Vlade - bivšim ministrima Milojku Spajiću, Tamari Srzentić, Aleksandru Stijoviću, Jeleni Borovinić Bojović, Oliveri Injac, Jakovu Milatoviću i Ratku Mitroviću.

Bonus video: