Kovač tražio razrješenje Lepe Medenice

Ministar pravde uputio predlog Tužilačkom savjetu nakon uvida u službenu zabilješku Radonjića

49545 pregleda 51 reakcija 50 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar pravde Marko Kovač uputio je Tužilačkom savjetu predlog za razrješenje Lepe Medenice, rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Iz Minsitarstva pravde je saopšteno da je nakon uvida u službenu zabilješku koju je sačinio državni tužilac Vukas Radonjić "utvrđeno da postoji sumnja da je Lepa Medenica, rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, izvršila neprimjeren uticaj na njega kao postupajućeg tužioca u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću”.

Kako navode, postupanje Medenice predstavlja neprimjeren odnos prema zaposlenom u državnom tužilaštvu koji predstavlja osnov za razrješenje rukovodioca državnog tužilaštva, shodno čl. 125 st.1 tač.3 Zakona o Državnom tužilaštvu i predstavlja neuobičajenu praksu u postupanju tužilačke uprave, posebno imajući u vidu važnost samog predmeta.

“Sve ovo navodi na sumnju u postojanje i druge vrste odgovornosti rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, što je moglo uticati na konačan ishod samog postupka pred nadležnim tužilaštvom a čime se dodatno urušava ugled pravosudnih institucija, odnosno Državnog tužilaštva, kao i povjerenje građana u rad istog”, zaključuju u Ministarstvu pravde.

Radonjić je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu saopštio da ga je Medenica zvala da pusti uhapšene policajce u slučaju Belivuk i Miljković, a da je tadašnji v. d. VDT-a Dražen Burić tražio da predmet preda SDT-u.

Predlog Kovača još nije dostavljen članovima Tužilačkog savjeta. Član Savjeta Siniša Gazivoda kazao je Televiziji Vijesti, da će tek nakon sto se upoznaju sa predlogom, diskutovati o svim relevantnim aspektima ove teme.

"Moja pretpostavljena dinamika je da će prvo biti održana ta sjednica gdje ćemo kao članovi Tužilačkog savjeta čuti od svih aktera šta se događalo tih dana u komunikaciji među tužiocima i da ćemo tako imati jasniju sliku o svim okolnostima. Za očekivati je da nakon toga na narednoj sjednici bude razmatran i predlog ministra Kovača", rekao je Gazivoda za Televiziju Vijesti.

Bonus video: