Muratović: Podaci Monstata ukazuju da put kojim se Crna Gora kreće vodi u "ponor"

Kazao je kako je osim evidentnog pada industijske proizvodnje, u značajnoj mjeri došlo i do smanjenja priliva direktnih stranih investicija

8148 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Boris Muratović, Foto: Demokratska partija socijalista
Boris Muratović, Foto: Demokratska partija socijalista

Crnoj Gori je prijeko potrebana odgovorna i posvećena Vlade koja bi krenula u sanaciju štete koju su prouzrokovale Abazovićeva i Krivokapićeva vlada, saopštio je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore Boris Muratović.

On je, komentarišući podatke Monstata koji se tiču industrijske proizvodnje, prerađivačke industrije kao i priliva stranih direktnih investicija, kazao da put kojim se Crna Gora kreće vodi u "ponor".

"Prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, industijska proizvodnja u januaru 2023. godine, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zabilježila je pad od 1,6 odsto. Taj pad proizvodnje posebno je evidentiran u sektorima prerađivačke industrije – od 38,3 odsto i vađenje ruda i kamena – od 21,2 odsto", naveo je Muratović..

Prema njegovim riječima u prerađivačkoj industriji, u istom periodu, šest oblasti bilježi pad proizvodnje.

"Najveći pad zabilježen je u oblasti proizvodnje osnovnih metala – od 77,0 odsto i proizvodnja mašina i opreme – 57,1 odsto, dok je najmanji zabilježen u oblasti proizvodnje namještaja – 8,0 odsto", dodao je.

Takođe je, kako on kaže, u januaru 2023. godine industrijska proizvodnja zabilježila pad od 30,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

"Pad proizvodnje zabilježen je u svim sektorima: prerađivačka industrija od 56,6 odsto, vađenje ruda i kamena od 22,6 odsto i snabdijevanje električnom energijom, gasom i parom od 8,0 odsto", kazao je on.

Dodaje i kako je, osim evidentnog pada industijske proizvodnje, u značajnoj mjeri došlo i do smanjenja priliva direktnih stranih investicija.

"Prema preliminarnim podacima u januaru 2023. godine, neto priliv stranih direktnih investicija iznosio je 11,54 miliona eura, što je za 77,09 odsto manje u odnosu na januar 2022. godine", rekao je Muratović.

Ukupan priliv stranih direktnih investicija, objašnjava, iznosio je 43,79 miliona eura (pad od 38,09 odsto), što je rezultat, kako on smatra, pada vlasničkih ulaganja, kao i pada ulaganja po osnovu interkompanijskog duga.

Bonus video: