Milatović: Dodatno ću se konsultovati sa nadležnim organima o inauguraciji

"To je nešto što ćemo odlučiti u narednim danima uz konsultacije sa policijom prije svega. Moj cilj je da taj dan bude jedan svečani čin, jedne nove i jednakije Crne Gore"

24160 pregleda 73 reakcija 73 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da će se dodatno konstultovati sa nadležnim državnim organima i u narednim danima donijeti odluku o tome gdje će biti održana inauguracija.

On je, na konferenciji za novinare sa švedskim ministrom vanjskih poslova Tobiasom Bilstromom, kazao da bi volio da vjeruje u iskrenost riječi gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića.

"Ali ako kažem da gradonačelnik nije ni čestitao, dozvolite da posumnjam u njegove riječi", dodao je Milatović.

On je podsjetio da je Ustavom propisano da je inauguracija predsjednika čin koji se dešava ispred poslanika u Skupštini.

"To je nešto što ćemo odlučiti u narednim danima uz konsultacije sa policijom prije svega. Moj cilj da taj dan bude jedan svečano čin, jedne nove i jednakije Crne Gore", poručio je Milatović.

On je, govoreći o nastupu Pokreta Evropa sad (PES) na parlamentarnim izborima, kazao da još nema odluke o tome.

"U ova dva izborna ciklusa pokazali smo da i kao PES imamo važnu političku ulogu u Crnoj Gori, cilj nastupa na narednim izborima je da država dobije jednu stabilnu reformsku vladu i koja će meni kao predsjedniku pomagati na glavnom cilju - učlanjenju u Evropskoj uniji", dodao je Milatović.

Milatović je rekao da je posjeta Bilstroma dokaz Crna Gora ima podršku i od Švedske na EU putu.

"Predstavio sam plan predsjedavanja u narednih pet godina. Postoji velika politička reformska volja da Crna Gora u narednom petogodišnjem periodu odradi svoj zadatak i postane jedna demokratska zemlja, i dio evropske porodice", kazao je Milatović.

On je rekao da je poželio Bilstromu da Švedska već na sljedećem Samitu postane članica NATO-a.

"Informisao sam ga o načinu na koji je protokol ratifikovan u Skupštini u Crnoj Gori. Razgovarali smo i o načinu na koji dvije države mogu da unaprijede ekonomske relacije. Za to je vrlo važno dodatno unaprijediti avio povezanost Crne Gore i Švedske ", dodao je Milatović.

On je rekao da je Crna Gora poslala snažnu poruku kredibilnu poruku za investicione kompanije.

"U tom smislu napravili smo mali akcioni plan kako da što veći broj investitora dođe u Crnu Goru i možda se odluče za investiranje", kazao je Milatović.

Bilstrom je čestitao Milatoviću na izboru za predsjednika.

"Želim da prenesem zahvalnost Švedske na podršci Crne Gore na članstvu Švedske u NATO-u. Naše predsjedavanje Savjetom EU je stavilo visoko na agendi region Zapadnog Balkana", kazao je Bilstrom.

On je rekao da Crna Gora i region predstavljaju njihove ključne partnere da održe stabilnost Evrope.

"Podržavamo Crnu Goru u reformi vladavine prava. Poslije nekoliko mjeseci političkih previranja, ključni politički činioci moraju zauzeti jasan stav i izgraditi konsenzus na putu napredovanja ka EU", poručio je Bilstrom.

On je poručio da Crna Gora pripada EU i da ne postoji alternativa na tom putu.

Upitan zašto nije organizovan sastanak sa Milom Đukanovićem, koji je na funkciji predsjednika do 21. maja, Bilstrom je rekao da su u pripremi posjete na agendi bili sastanci sa najvišim državnim zvaničnicima, te da je Milatović u međuvremenu pobijedio na predsjedničkim izborima.

Bonus video: