Abazović sa Bilstroom: Crna Gora ima punu podršku Švedske na putu ka EU

"Zahvalni smo našim prijateljima za sve napore koje preduzimaju u cilju unapređenja naše evropske perspektive. Vjerujemo da smo, uprkos izazovima, na pravom putu", rekao je Abazović

6551 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom kazao je da ta zemlja podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, i ukazao na važnost adekvatnog pristupanja ključnim reformama u oblasti vladavine prava, kao temelja cjelokupne evropske integracije

Bilstrom je danas razgovarao sa premijerom i rukovodiocem Ministarstva vanjskih poslova Dritanom Abazovićem.

Bilstrom je u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta Evropske unije, boravio u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je istakao da odnose Crne Gore i Švedske karakteriše prijateljski ton.

"Zahvalni smo našim prijateljima za sve napore koje preduzimaju u cilju unapređenja naše evropske perspektive. Vjerujemo da smo, uprkos izazovima, na pravom putu", rekao je Abazović.

On je podsjetio da je Crna Gora 28. jula 2022. ratifikovala Protokole o pristupanju Švedske i Finske NATO alijansi, uz očekivanje da će se i ova država uskoro pridružiti porodici zemalja saveznica.

"Odluka Švedske i Finske da se pridruže Alijansi je svojevrsna potvrda našeg pravilnog procjenjivanja da pristupimo NATO-u", rekao je Abazović.

Bilstrom je, dodaje se u saopštenju, istakao da Švedska sa posebnom pažnjom prati situaciju u Crnoj Gori, naglasivši značaj koji cijeli region Zapadnog Balkana ima za Evropsku uniju.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu, kako je istakao, postalo je jasno da je region posebno važan za stabilnost i prosperitet Evrope.

On je, saopšteno je iz Vlade, naglasio da Švedska podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, te ukazao na važnost adekvatnog pristupanja ključnim reformama u oblasti vladavine prava, kao temelja cjelokupne evropske integracije .

Šef švedske diplomatije, navodi se, posebno se zahvalio na podršci koju je Crna Gora ukazala tokom ratifikacije protokola o pristupanju Švedske NATO-u.

"Sagovornici su takođe razgovarali i o modelima za snaženje ekonomske saradnje, prvenstveno kroz unapređenje vidljivosti Crne Gore kao turističke i investicione destinacije, gdje se fokus treba staviti na uspostavljanje redovnih avio-linija na relaciji Podgorica–Stokholm, što će doprinijeti i unapređenju turizma u obje države".

Švedska predsjedava Savjetom Evropske unije do 1. jula, kada će predsjedavanje preuzeti Španija.

Bonus video: