Milatović: Crna Gora ima snažnu podršku Švedske

“Postoji velika politička reformska volja da Crna Gora u narednom petogodišnjem periodu odradi svoj zadatak i postane jedna demokratska zemlja, i dio evropske porodice", kazao je Milatović

11268 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Crna Gora na evropskom putu ima snažnu podršku Švedske, koja predsjedava Savjetom Evropske unije (EU), kazao je novoizabrani crnogorski predsjednik Jakov Milatović, navodeći da država ima volju da sprovede neophodne reforme i u narednih pet godina postane dio evropske porodice.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Švedske Tobiasom Bilstromom, kazao da je predstavio plan predsjedavanja u narednih pet godina.

“Postoji velika politička reformska volja da Crna Gora u narednom petogodišnjem periodu odradi svoj zadatak i postane jedna demokratska zemlja, i dio evropske porodice", kazao je Milatović.

On je rekao da je poželio Bilstromu da Švedska već na sljedećem Samitu postane članica NATO-a.

Tobias Bilstroom, Jakov Milatović
foto: Pokret Evropa sad

"Informisao sam ga o načinu na koji je protokol ratifikovan u Skupštini u Crnoj Gori. Razgovarali smo i o načinu na koji dvije države mogu da unaprijede ekonomske relacije. Za to je vrlo važno dodatno unaprijediti avio povezanost Crne Gore i Švedske", dodao je Milatović.

On je rekao da je Crna Gora poslala snažnu poruku kredibilnu poruku za investicione kompanije.

"U tom smislu napravili smo mali akcioni plan kako da što veći broj investitora dođe u Crnu Goru i možda se odluče za investiranje", kazao je Milatović.

Bilstrom je čestitao Milatoviću na izboru za predsjednika.

"Želim da prenesem zahvalnost Švedske na podršci Crne Gore na članstvu Švedske u NATO-u. Naše predsjedavanje Savjetom EU je stavilo visoko na agendi region Zapadnog Balkana", kazao je Bilstrom.

Tobias Bilstroom, Jakov Milatović
foto: Pokret Evropa sad

On je rekao da Crna Gora i region predstavljaju njihove ključne partnere da održe stabilnost Evrope.

"Podržavamo Crnu Goru u reformi vladavine prava. Poslije nekoliko mjeseci političkih previranja, ključni politički činioci moraju zauzeti jasan stav i izgraditi konsenzus na putu napredovanja ka EU", poručio je Bilstrom.

On je poručio da Crna Gora pripada EU i da ne postoji alternativa na tom putu.

Upitan zašto nije organizovan sastanak sa Milom Đukanovićem, koji je na funkciji predsjednika do 21. maja, Bilstrom je rekao da su u pripremi posjete na agendi bili sastanci sa najvišim državnim zvaničnicima, te da je Milatović u međuvremenu pobijedio na predsjedničkim izborima.

Bonus video: