Nikolić i Mugoša ne ulaze u Skupštinu, ali putuju u njeno ime

Andrija Nikolić kao dio parlamentarne delegacije boravio u Vašingtonu, Boris Mugoša u Berlinu

52269 pregleda 333 reakcija 53 komentar(a)
Nikolić i Mugoša, Foto: Luka Zeković, Savo Prelević
Nikolić i Mugoša, Foto: Luka Zeković, Savo Prelević

Poslanici opozicije ne učestvuju u radu parlamenta od sredine marta, ali putuju u inostranstvo i predstavljaju Skupštinu, za koju su neki od njih rekli da “ne postoji”.

Nakon što je predsjednik države Milo Đukanović 16. marta donio ukaz o raspuštanju parlamenta, opozicija ne učestvuje u radu plenuma i odbora. Kako su više puta rekli, svako usvajanje važnih zakona znači kršenje Ustava.

Ipak, dva poslanika opozicije i nakon toga predstavljaju Skupštinu pred važnim međunarodnim institucijama.

Tako je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić 10. i 11. aprila bio dio delegacije koja je učestvovala na Globalnom parlamentarnom forumu 2023, koji je u organizaciji Parlamentarne mreže Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održan u Vašingtonu.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je od 27. do 30. marta boravio u Bundestagu.

Nikolić je “Vijestima” rekao da je pozivnicu dobio, kako je rekao, na lično ime da kao poslanik učestvuje na Globalnom parlamentarnom forumu. Poziv je stigao 20. februara 2023, a 2. marta Kolegijumu Skupštine proslijeđen je na odobrenje.

”Skupština je raspuštena 16. marta, dakle, nakon što je započeta procedura za odobrenje službenog puta. U odnosu na vaše pitanje, zašto sam se odlučio da u Vašingtonu predstavljam Skupštinu ‘koju ne priznajem’, imate pogrešnu pretpostavku. Skupština je institucija koju priznajem. Takođe, siguran sam da vam je poznato da Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da mandat poslanika traje do dana potvrđivanja izbora novog saziva parlamenta”, naveo je Nikolić u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Dodao je da je tačno da je DPS nakon raspuštanja parlamenta upozorio da neće učestvovati u njegovim budućim zakonodavnim aktivnostima, odnosno “u pravnom nasilju pod njegovim krovom”.

”Konačno, u razvijenim demokratijama EU, nije neuobičajeno da poslanici raspuštenog parlamenta u periodu do raspisivanja izbora, učestvuju u međunarodnim aktivnostima, ali svakako nije praksa, da nastavljaju sa zakonodavnim aktivnostima, i to, donošenjem sistemskih zakona. Posao raspuštene Skupštine, uglavnom je sveden na stvaranje neophodnih uslova da bi se obezbijedila funkcionalnost sistema do izbora novog saziva poslanika”, kazao je Nikolić.

Mugoša je u Bundestagu, kako je tada saopšteno iz Skupštine, bio dio regionalne grupe poslanika i predstavnika civilnog društva koji su imali mogućnost da sa rukovodstvom i poslanicima Bundestaga u Berlinu razgovaraju na temu “Parlamentarni nadzor – izgradnja povjerenja u parlamente”. Posjetu su organizovali Nacionalni demokratski instituta (NDI) i Bundestag, u okviru inicijative za jačanje zakonodavstva Zapadnog Balkana.

”U toku trodnevne posjete, poslanik Mugoša je predstavio iskustva Skupštine Crne Gore koja se odnose na parlamentarni nadzor, kao jedan od ključeva odgovornosti i transparentnosti”, saopštili su iz Skupštine.

Iz SD-a su, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekli da je u pitanju treće službeno putovanje poslanika Mugoše od početka rada aktuelnog saziva parlamenta (od septembra 2020).

”Ono se desilo na poziv NDI (National Democratic Institute) koji je pokrio troškove transporta i smještaja. Podsjećamo da su poslanici aktuelnog saziva na toj funkciji do konstituisanja novog saziva parlamenta, koje će se desiti nakon vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 11. jun”, kazali su.

Napominju da su zbog činjenice da je Skupština raspuštena ukazom predsjednika Crne Gore, javno saopštili da neće učestvovati u radu plenuma.

”Taj naš stav korespondira i sa gotovo nepodijeljenim mišljenjem stručne javnosti povodom rada raspuštenog parlamenta”, naveli su iz SD-a u odgovorima na pitanja “Vijesti” kako je poslanik Mugoša u Bundestagu predstavljao Skupštinu, koju SD ne priznaje i da li troškove za njegovo putovanje plaća Skupština ili SD.

Nedolazak opozicionih poslanika nije novina u parlamentu, jer su tome u ranijem sazivu pribjegavali Demokratski front, Demokrate i GP URA tražeći stvaranje uslova za fer izbore. Tada su ih DPS i njihovi politički partneri kritikovali da ne ulaze u Skupštinu, ali da redovno primaju plate.

Bivši premijer, sada poslanik DPS-a Duško Marković tokom posjete Ulcinju uoči izbora u avgustu 2020. godine, rekao da je bojkot parlamenta, bojkot države. “Četiri godine bojkota najvišeg zakonodavnog demokratskog tijela u zemlji. To nije bojkot rada parlamenta, to je bojkot države i njene budućnosti. Za sve to vrijeme su svakog prvog uredno bili na blagajni i uzimali podebele plate”, poručio je tada Marković.

Putovanja građane lani koštala 168 hiljada eura

Osim poslaničkih plata koje se, prema podacima za mart, kreću od 1,6 hiljada eura do 2,5 hiljada eura, značajna stavka u skupštinskom budžetu su troškovi za putovanja.

Prema podacima iz izvještaja o utrošenim sredstvima Skupštine za 2021. godinu, za službena putovanja je utrošeno oko 300 hiljada eura. Troškovi putovanja su, u odnosu na 2020. godinu, veći za oko 70 hiljada eura.

Ta 2020. je bila godina pandemije, kada su poslanici za putovanja potrošili oko 230 hiljada eura.

Izvještaj o utrošenim sredstvima Skupštine za 2022. godinu nije još objavljen, a rok za to je, prema Poslovniku, 30. jun.

Prema pojedinačnim izvještajima Skupštine o troškovima putovanja poslanika, u prošloj godini je za putovanja potrošeno 168.187 eura.

Najviše su putovali poslanici koju su članovi delegacija Skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Parlamentarnoj skupštini NATO-a i OEBS-a...

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić u prošloj godini je, prema istim podacima, imao 16 putovanja (Strazbur, Pariz, Atina, Bukurešt, Bern), koja su koštala oko 20 hiljada eura.

Troškovi putovanja Vladana Raičevića (PzP) iznosili su 14.392 eura, Slavena Radunovića (DF) oko 13 hiljada eura, Maje Vukićević (DNP) 11 hiljada, Maksima Vučinića (RP) 10.914 eura...

Bonus video: