Abazović: Podržavam predlog Kovača za razrješenje Medenice, Tužilački savjet neka donese krajnju mjeru

"Podržavam odluku ministra prave o predlogu za njeno razrješenje i ona treba da saopšti u kakvim je odnosima sa Zoranom Lazovićem, zbog čega su slučajevi koji vode prema njemu završavali kako su završavali", kazao je Abazović

19708 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je stoji iza odluke ministra pravde Marka Kovača koji je od Tužilačkog savjeta tražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice.

Abazović je to poručio u emisiji "Okvir" Radio televizije Crne Gore.

"Podržavam odluku ministra prave o predlogu za njeno razrješenje i ona treba da saopšti u kakvim je odnosima sa Zoranom Lazovićem, zbog čega su slučajevi koji vode prema njemu završavali kako su završavali. Tužilački savjet neka donese krajnju mjeru", kazao je Abazović i poručio da svi ministri imaju odriješene ruke kada je u pitanju odbrana pravde i principa.

Kako prenosi portal RTCG -a, ocijenio je da nije došlo do promjene Zakona o državnom tužilaštvu ne bismo svjedočili nikakvim postupcima.

Kazao je da Ustavni sud i dalje ne radi kako bi trebalo, te da on nikada ne bi glasao za sutkinju Ustavnog suda Draganu Đuranović zbog njene bliskosti sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"Da sam bio poslanik glasao bih za dvoje od troje izabranih sudija. Ne bih glasao za Draganu Đuranović zbog stana i njene očigledene privrženosti DPS-u, koju ona ne krije. Bila je vrlo transparentna, na tome joj čestitam. Mi nijesmo odblokirali Ustavni sud da bi on bio izuzet od odluka", poručio je Abazović.

Abazović je istakao i da Crna Gora mora da uloži dodatne napore da očisti sve institucije od "biro mafije".

"Nijesmo zemlja u kojoj treba uvesti vanredno stanje, već smo zemlja koja treba da uloži dodatne napore da očisti svoje institucije od krimninalnih struktura i "biro mafije", što su ljudi koji unutar sistema rade za kriminalne grupe a protiv nacionalnih interesa države", poručio je Abazović.

Kazao je da se moramo navikavati da ruka pravde čini svoje.

"Hapšenja su proces ozdravljenja našeg sistema, i ranije sam govorio da će ovo biti bolan proces", navodi Abazović.

Milatović da odluči o mjestu za inaguraciju

Odgovarajući na pitanje i inaguraciji novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, ocijenio jen da se nepotrebno previše pažnjen posvetilo ovom pitanju, te da Milatović samostalno treba da donese odluku gdje želi da bude inagurisan.

"Jedina stvar o kojoj treba razmišljati je da li će neko da protestuje ali i to je pravo građana. Ne očekujem probleme, ali bih stavio tačku na ovu temu na način da Milatović izabere lokaciju za inaguraciju. On zakletvu polaže pred poslanicima Skupštine, to se može organizovati na Cetinju ili Podgorici. Jedino ne bi bilo lijepo da bilo šta baci sjenku na taj događaj koji je svečanog karaktera", kazao je Abazović.

"Razumijem SDT ali i građane Budve"

Ocijenio je da u Crnoj Gori svjedočimo istorijskim procesima, te da je najveži interes javnosti da saznaju istinu o svim dešavanjima u zemlji. Govoreći o hapšenju predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, kao i o osumnjičenim u slučaju Eko fonda poručio je da se mora poštovati prezumpcija nevinosti, ali da ima puno povjerenje u SDT.

"Ja i dalje imam primjedbe na rad crnogorskih sudova, koji su spori i neefikasni i stvaraju probleme državi. Moramo poštovati pretpostavku nevinosti. Imamo povjerenje u Novovića i SPO. Oni isporučuju nevjerovatne rezultate, i dok se ne dokaže suprotno treba da im pružimo podršku", saopštio je Abazović.

Komentarišući inicijativu koja je danas usvojena u budvanskom parlamentu, a koja se tiče omogućavanja Božoviću koji je u pritvoru da upravlja opštinom, Abazović je saopštio da razumije građane Budve ali i Specijalno državn tužilaštvo (SDT).

"Razumijem aktrivnosti SDT-a, ali i građane Budbve koji u susret turističkoj sezoni ostaju bez gradonačelnika. Ali apelujem da ne donosimo prijeke sudove i da ne donosimo odluke preko koljena. Do tada Tužilaštvo treba da radi na način na koji misli da treba", kazao je Abazović.

Pohvalio je rad SDT-a i saopštio da su uspjeli da u rekordnom roku napadnu sve važne strukture.

"Radujem se pravdi i ovo se ne može uporediti sa bilo kojim periodom u Crnoj Gori ranije. Sve strukture su napadnute u kratkom vremenskom periodu. Ovo tužilašvo ima godinu dana rada otprilike što je relativno kratak vremenski period. Povećan je budžet tužilaštvu, sa Ministarstvom pravde su u dogovoru da pređu u staru zgradu Vlade", kazao je Abazović.

On se osvrnuo na loše uslove u kojima rade tužioci.

"Neka se drugi pitaju zašto je arhiva Tužilaštva za rubriku vjerovali ili ne", kazao je Abazović i ocijenio da je takvo stanje odgovaralo onima koji su htjeli ljude koji ne mogu da isporuče rezultate.

"Šum u komunikaciji" Brđanina i SPO

Komentarišući smjenu direktora Uprave policije Zorana Brđanina, Abazović je kazao da je sa njim imao korektnu saradnju, ali da je postojao "šum u komunikaciji" Uprave policije i Specijalnog policijskog odjeljenja.

"Brđanin nije postao nepoželjan, bio je prvi na konkursu, a u igri je bilo 19 kandidata. Mi smo dobili direktora policije u punom mandatu. Prije se prijavljivao samo jedan kandidat. Ja sam vrlo zahvalan, mnogo smo prošli toga u dvije godine. Vodio je policiju krajnje korektno. Imali smo dosta izazova, ustoličenje mitropolita crnogorsko -primorskog Joanikija, proteste širom Crne Gore, početak borbe protiv organizovanog kriminala...", istakao je Abazović.

"Ali došlo smo do toga da između nove strukture u SPO i UP nije bilo povjerenja. Imali su šum u komunikaciji. Ne govorim da je neko kriv, ponavljam da smo imali korektne odnose. Ali je došlo do situacije koja je bila uperena u vrh menadžmenta UP, da Brđanin mora da snosi funkcionalnu odgovornost nakon hapšenja Dejana Kneževića", dodao je on.

Rekao je da bi opet odlikovao Kneževića zbog akcija hapšenja pripadnika "kavačkog klana" krajem aprila 2021. godine.

Govoreći o vanrednim parlamentarnim izborima, koje je odlazeći predsjednik Milo Đukanović raspisao i zakazao za 11. jun, poručio je da se GP URA raduje izborima, ali da iste treba da zakaže novoizrabrani predsjednik Jakov Milatović po inaguraciji.

"Mi se izborima radujemo. Ja sam iznio svoj stav iza kojeg stojim a to je da ukoliko se parlamentarni izbori dese po Ukazu Đukanovića, to znači da će Milatović i svaki naredni predsjednik moći da raspisuje izbore svakih 100 dana. To je omogućio i Ustavni sud svojom inertnošću. Predlažem da Skupština sama sebi skrati mandat, a da onda Milatović nakon inaguracije sam raspiše izbore za 11. jun", kazao je Abazović.

Bonus video: