Milačić: Nećemo glasati za ukidanje neradne nedjelje, prava radnika bitnija od profita poslodavaca

"Radnici u Crnoj Gori su preopterećeni, jer rade u prosjeku oko 44 sata nedeljno, dok u Danskoj na primjer rade 38,4 sata nedjeljno", istakao je Milačić

14876 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić saopštio je da će ta partija glasati protiv izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima bi se ukinula neradna nedjelja, ukoliko se predlog nađe u skupštinskoj proceduri.

"Postojeće zakonsko rješenje kojim je zabranjen rad nedjeljom za zaposlene u trgovini sa određenim neophodnim izuzecima se pokazalo kao uspješno u praksi, tako da nema razloga da se uvodi radna nedjelja", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

Podsjećamo, zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kazala je 21. aprila u Bojama jutra na Televiziji Vijesti da su na pragu dogovora o ukidanju neradne nedjelje tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

MIlačić ističe da su zaposleni u trgovini obespravljeni, jer rade prekovremeno za minimalne zarade, dok se vlasnici trgovinskih lanaca bogate na njihov račun.

"Trgovci su privremeno smanjili cijene za mali broj proizvoda, pa zauzvrat, očigledno, očekuju od Vlade da im omogući da izrabljuju radnike nedjeljom", tvrdi Milačić.

Kako kaže, Prava Crna Gora im to neće dozvoliti, jer se moraju štititi radnička prava i zaustaviti samovolja poslodavaca.

"Nama su zdravlje i prava radnika važniji od profita poslodavaca, koji krše prava radnika", istakao je on.

Milačić dodaje i da neke od najbogatijih država svijeta, kao što je Danska imaju razvijenu privredu iako tamo radnici rade manje sati nego u Crnoj Gori.

"Radnici u Crnoj Gori su preopterećeni, jer rade u prosjeku oko 44 sata nedeljno, dok u Danskoj na primjer rade 38,4 sata nedjeljno", istakao je Milačić.

Kako kaže, "poslodavcima nije dovoljno što zaposleni rade prekovremeno, već bi htjeli da ih dodatno zaposle nedeljom, a da oni i dalje rade za minimalnu zaradu".

Zato Milačić poziva sve da se kao društvo suprostave kršenju prava radnika i da radnicima bude omogućeno da se makar nedjeljom, mogu oporaviti od radnih napora i da provedu dragocjeno slobodno vrijeme sa svojim porodicama.

"Radnici su pokretači svakog napretka u Crnoj Gori, a da bi oni mogli doprinijeti razvoju Crne Gore neophodno je zaštititi njihovo zdravlje i njihova prava", istakao je Milačić.

"Vlada treba po ugledu na druge razvijene zemlje da smanji broj radnih dana, a ne da ih povećava na štetu radnika", zaključio je on.

Za ukidanje neradne nedjelje neće glasati ni Demokrate, saopštio je ranije šef Poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović.

I predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić saopštio je danas da je ta partija protiv ponovnog uvođenja radne nedjelje u Crnoj Gori.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je takođe 21. aprila, upitan za stav povodom najave da će neradna nedjelja tokom ljetnje i zimske turističke sezone biti ukinuta, da će Vlada prihvatiti ono što dogovore sindikat i poslodavci.

Bonus video: