Đurović: Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja EU, mora da ubrza reforme

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je u Pragu učestvovala na radnom doručku za predsjednike parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU, u okviru kojeg su razmijenjena iskustva o ulozi nacionalnih parlamenata na evropskom putu

2920 pregleda 2 komentar(a)
Đurović (u sredini), Foto: Skupština Crne Gore
Đurović (u sredini), Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), mora da ubrza reforme, posebno u najvažnijim i najtežim oblastima, kako bi završila pregovore u narednih nekoliko godina, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović je u Pragu učestvovala na radnom doručku za predsjednike parlamenata zemalja kandidata za članstvo u EU, u okviru kojeg su razmijenjena iskustva o ulozi nacionalnih parlamenata na evropskom putu.

Ona je podsjetila da je Crna Gora otišla najdalje u procesu pregovora, kao i da je prihvatila novu metodologiju proširenja EU.

“Specifičnosti Crne Gore su konsenzus o članstvu u EU svih političkih i društvenih aktera, kao i podrška građana članstvu u Uniji, koja je u kontinuitetu izuzetno visoka uprkos tome što je naša zemlja u procesu pregovora već 11 godina”, rekla je Đurović.

Ona je kazala da je oblast vladavine prava prioritet i faktor koji dominantno utiče na dinamiku pregovora sa EU.

Đurović je istakla da su trenutne geopolitičke okolnosti vezane za ratna dešavanja u Ukrajini uticale na smanjenje skepticizma država članica prema daljem proširenju EU.

Prema njenim riječima, države Zapadnog Balkana moraju iskoristiti tu priliku kako bi poboljšale svoj status u procesu pristupanja.

“Značajan korak učinjen je dodjeljivanjem statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, kao i potvrđivanjem evropske perspektive Gruzije”, rekla je Đurović, kaže se u saopštenju.

Ona je saopštila da je izuzetno važno da se ubrza pregovarački proces sa kandidatima sa Zapadnog Balkana i pozdravila dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

“Crna Gora, kao predvodnica u procesu pristupanja EU, mora da ubrza reformske procese, posebno u najvažnijim i najtežim oblastima, kako bi završila pregovore u narednih nekoliko godina”, zaključila je Đurović.

Bonus video: