Crna Gora podržala ulazak Kosova u Savjet Evrope

Ambasadorka Crne Gore Božidarka Krunić glasala po instrukcijama Vlade

26469 pregleda 114 reakcija 82 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ambasadorka Crne Gore pri Savjetu Evrope (SE) Božidarka Krunić podržala je ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Ona je to učinila na sjednici Komiteta ministara Savjeta Evrope

Krunić je, kako "Vijesti" saznaju tako glasala po instrukcijama Vlade.

Po proceduri nakon Komiteta, o prijemu Kosova u Savjet Evropa odlučivaće se na nekoj od narednih plenarnih sjednica Skupštine SE.

Komitet ministara je tijelo Savjeta Evrope za donošenje odluka i čiine ga ministri vanjskih poslova država članica ili njihovi diplomatski predstavnici u Strazburu.

Kabinet premijera Dritana Abazovića, koji je i vršilac dužnosti ministra vanjskih poslova nije se zvanično oglašavao ovim povodom.

Potpredsjednica parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope i funkcionerka Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević kazala je "Vijestima" da se ne slaže sa odlukom Vlade da podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope.

Vukićević govori tokom sjednice Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope
Vukićević govori tokom sjednice Parlamentarne Skupštine Savjeta Evropefoto: Privatna arhiva

"Smatram da je trebalo da budu najmanje uzdržani, jer bi to bilo u skladu sa njihovim izjavama da žele najbolje moguće odnose sa Srbijom. Mila Đukanovića smo smijenili, ali su loše prakse njegove politike i odnosa prema Srbiji nažalost ostale što pokazuje i ova današnja odluka Vlade Crne Gore. Ne znam kada će se pitanje Kosova naći na dnevnom redu Skupštine Savjeta Evrope, ali kad god to bude ukoliko budem dio crnogorske delegacije glasaću protiv prijema Kosova", rekla je Vukićević.

Bonus video: