Podstanari planiraju nastup na izborima: Nemamo nikakva prava, ni zaštitu države

"Za političke 'elite' podstanari u ovoj državi ne postoje", navodi se u saopštenju

6879 pregleda 94 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pokret podstanara Crne Gore - Pravo na dostojanstven život planira izaći na predstojeće parlamentarne izbore, saopšteno je iz Udruženja podstanara Crne Gore - Moj dom.

Kazali su da "ništa logičnije i potrebnije ne može biti" od te namjere.

Baveći se intenzivno mukotrpnim radom i zalaganjem da se pitanje problema podstanara u Crnoj Gori jasno naglasi i nametne donosiocima odluka nije uspio. Jasno smo shvatili da niko od politickih subjekata ne želi iskreno da se bavi sa ovim najvećim problemom u našoj državi. Naprotiv, svjedočili smo totalnom odsustvu iskrene brige za preko 30.000 podstanarskih porodica u najtežim životnim situacijama. Jednostavno, za političke 'elite' podstanari u ovoj državi ne postoje. Jednostavno su precrtani i potpuno nehumano obespravljeni", navodi se u saopštenju.

Smatraju da podstanari u Crnoj Gori "nemaju nikakva prava i zaštitu svoje države".

"Zakon o socijalnoj politici stanovanja je jednostavno bezobrazno trošenje papira sa namjerom da sam po sebi postoji reda radi, a ne radi onih zbog kojih je navodno pisan. Svjedočili smo kako se funkcioneri, iako stambeno zbrinuti, dodatno stambeno zbrinjavaju i nagrađuju povoljnim kreditima, što obični građani u podstanarskom status mogu samo da sanjaju. Već dvije ipo kodine ne može da se napiše novi zakon o socijalnom stanovanju. Zašto? Jednostavno zato što za novu vlast kao i prethodnu podstanari ne postoje", dodaje se u saopštenju.

Zato su podstanari, kako navode, odlučili uzeti stvari u svoje ruke i pokušati doći u poziciju da učestvuju u predlaganju i donošenju zakona i odluka u svoju korist u narednom sazivu parlamenta.

"To su: Ustavom zagarantovano pravo na stanovanje; Zakon o Podstanarima, kojim bi se omogućila sva prava koja svaki podstanar mora uživati", ističu.

"Zato pozivamo sve relevantne subjekte, NVO organizacije koje su se bavile ovim pitanjem, građanske aktiviste i sve ostale dobronamjerne građane da nam se pridruže i pomognu u borbi za prava obespravljenih građana - podstanara. Pozivamo svaku podstanarsku porodicu da nas podrži potpisima podrške kao i direktnim učešćem u formiranju i radu ovog pokreta", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: