Nikšićka URA: Omalovažava se tradicija antifašizma da bi se plasiralo novo sjeme podjela

"Kao potomci slavnih predaka koji su dali živote u borbi protiv fašizma, dužni smo da čuvamo uspomenu na njih", kazao je Dušan Golović

4230 pregleda 18 komentar(a)
Golović, Foto: URA
Golović, Foto: URA

Iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA su, povodom aktuelne teme promjene naziva ulica u toj opštini, kazali da se ne radi samo o relativizaciji i brisanju istorije, već da se "jasno očitavaju prioriteti aktera i promotera" takvih aktivnosti.

"OO GP URA Nikšić cijeni da je, pored naziva naših ulica, za svakog građanina grada pod Trebjesom ipak jednako važno - ako ne i bitnije - stanje u kom se te iste ulice nalaze, te da je njihova rekonstrukcija, u cilju poboljšanja saobraćajne bezbjednosti i pristupačnosti kao imperativa poštovanja osnovnih ljudskih prava, ali i estetskog izgleda grada, ono što je apsolutni prioritet", kazao je predsjednik tog odbora Dušan Golović.

"Najavljene mjere su jasna ilustracija da su inicijatorima promjena imena ulica, ideologije i relikti vremena iza nas važniji u odnosu na tekovine modernog građanskog društva kojem težimo. Umjesto poštovanja i reafirmacije slavne prošlosti i antifašističkih vrijednosti, mi se danas suočavamo sa djelovanjem koje omalovažava tradiciju antifašizma, a sve kako bi se plasiralo novo sjeme podjela i na tome gradio jeftini politički kapital", dodao je on.

Poručio je da URA neće biti činilac "dnevnopolitičkog folklora".

"Kao potomci slavnih predaka koji su dali živote u borbi protiv fašizma, dužni smo da čuvamo uspomenu na njih. Stoga, iz OO GP URA Nikšić jasno poručujemo da ćemo podržavati, predlagati i promovisati isključivo progresivne ideje, koje donose dobrobit svim građanima Nikšića i Crne Gore, kao i da nećemo biti činilac dnevnopolitičkog folklora i učestvovati u sitnopolitikantskim igrama, bilo na nivou lokalne zajednice ili države", zaključio je Golović.

Bonus video: