Dario Vraneš predsjednik Opštine Pljevlja

Za njega su glasala 24 odbornika vladajuće većine, dok su protiv bili odbornici DPS-a i Bošnjačke stranke

19250 pregleda 50 reakcija 13 komentar(a)
Vraneš, Foto: Goran Malidžan
Vraneš, Foto: Goran Malidžan

Za novog predsjednika Opštine Pljevlja odbornici pljevaljskog parlamenta izabrali su Darija Vraneša, ljekara zaposlenog u pljevaljskoj bolnici.

Za njega su glasala 24 odbornika vladajuće većine, dok su protiv bili odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

Ostavku je prethodno podnio dosadašnji predsjednik Opštine Rajko Kovačević.

Vraneš je rođen u Pljevljima 1983. godine i specijalizant je hirurgije.

Oženjen je i otac troje djece. Član je Nove srpske demokratije.

"Zaklinjem se da ću funkciju predsjednika Opštine obavljati u skladu sa zakonom i Statutom Opštine. Tako mi Bog pomogao“, kazao je Vraneš polažući zakletvu, nakon čega se prekrstio.

"Neću ići po mišljenje u Podgoricu i ambasade"

U svom prvom obraćanju odbornicima i javnosti Vraneš je kazao da će odluke donositi racionalno pragmatično u konsultacijama sa svojim najkompetentnijim saradnicima i u razgovoru sa građanima.

„Po svoje lično mišljenje neću ići u Podgoricu ili ne daj Bože u neku stranu ambasadu. Smatram da sam u cijelu priču ušao časno pošteno i sa najboljim namjerama i nemam nikakvih problema da iz toga izađem ukoliko se nešto bude kosilo sa mojim moralnim načelima“, rekao je Vraneš.

Kazao mu je da mu je želja „da sačuvamo život u ovom gradu“, navodeći podatak da je u Pljevljima od početka godine rođeno samo 45 djece.

„Svima je poznato da naša opština raspolaže neprocjenjivim resursima, ali to nije naše najveće blago. Naše najveće blago su naši ljudi. Od 1. januara ove godine do jutros u Pljevljima je rođeno svega 45 djece. Želja mi je da sa svojim saradnicima da dam sve od sebe da sačuvamo život u ovom gradu. Koliko ću u tome uspjeti pokazaće vrijeme. Svakom mladom čovjeku koji želi da u našem gradu ostane da živi formira porodicu lično ću pružiti ruku i učiniti sve da omogućim pristojan život od svog poštenog rada. To će mi biti prioritet. Nijedna opština u poslijeratnoj Evropi nije devastirana i kolonizovana od strane sopstvene države u toj mjeri kao što je to opština Pljevlja. To je surova realnost to govore i brojevi i slova. Trudiću se po svaku cijenu da o sudbini Pljevalja odlučuju isključivo Pljevljaci a ne neko drugi i trudiću se da se o Pljevljima odlučuje u Pljevljima a ne negdje drugo. Smatram da je jedino tako ispravno i pošteno. Želim da bez imalo zajedljivosti podsjetim i neke državne adrese da su Pljevlja imala sve obrise savremenog grada u doba kada je većina gradova u sadašnjoj državi imale odlike prostih naseobina i katuna“, rekao je Vraneš.

Govoreći o odnosu većinskog pravoslavnog i manjinskog islamskog stanovništva Vraneš je kazao da „smatra da sve što počiva na neiskrenosti, licemjerstvu, laži i kvazi istini nije utemeljeno, sklono je padu i osigurana mu je propast.

„Uostalom to su nam pokazala i poslednja društveno politička dešavanja i sudbine ljudi koji su vladali na podjelama. Naš odnos treba da počiva na isključivo zdravom istinskom međusobnom poštovanju i toleranciji. Ličnog sam mišljenja da suživot, nije baš prikladan pojam za međuljudske odnose. To je pojam koji nije svojstven baš ljudskoj nego nekim drugim vrstama. Ja bih više volio da sa našim rođacima, kumovima, prijateljima komšijama islamske vjere pričamo o životu, lijepom, jedinom od Boga darovanom jedinstvenom i neponovljivom. Smatram da je to iskren i pošten odnos jednih prema drugima. Upravo je takav međuljudski stav zdravih normalnih međuljudskih odnosa postajao u Pljevljima u vrijeme Kraljevine Jugoslavije kad je naš grad iznjedrio dva velika savremenika, dva velika duhovna poglavara i lična prijatelja- patrijarha srpskog Varnavu Rosića i vrhovnog muftiju Kraljevine Jugoslavije čestitog Mehmeda Zekerijaha Ćinaru. Mi treba da težimo međusobnim odnosima kakva su imala ova dva sveta čovjeka“, rekao je novoizabrani gradonačelnik Pljevalja.

Kazao je da će se truditi da u komunikaciji sa svojim sugrađanima bude iskren, neposredan i otvoren. „Drugačije niti umijem niti hoću... Ja duboko vjerujem da se u politici može biti pošten da ipak svi nismo isti kako to danas neki žele predstaviti. Politikanstvo i karijerizam je ono što prlja ljude a ja tim ne želim da se bavim. Jasno mi je da su očekivanja građana ogromna. Za neke ću biti dobar, neke manje dobar a neke loš. Uostalom to je sudbina svakog čovjeka na javnoj funkciji. U svakom slučaju tu su izbori a niko nije nezamjenljiv. Iskreno ću raditi za dobrobit svih građana i uvijek ću prihvatiti sve dobronamjerne kritike... O planovima i programu rada sa svojim saradnicima neću ovdje govoriti jer je sve uveliko rečeno u našem predizbornom programu. Od svojih saradnika i svih zaposlenih u Opštini Pljevlja i javnim preduzećima zahtijevaću maksimalan rad, predanost i posvećenost poslu, odgovornost i domaćinski odnos. Vodim se maksimom mi smo tu zbog građana a ne građani zbog nas. Ko nije zadovoljan i ne sviđa mu se neka vrati radno mjesto i neka se dokaže u privatnom sektoru“, poručio je Vraneš.

Bonus video: