U Varšavi potpisana deklaracija za borbu protiv pranja novca

Crna Gora je u potpunosti podržala usvajanje Strategije o prioritetima Manival-a za period od 2023. do 2027. godine

4505 pregleda 0 komentar(a)
Adžić na sastanku u Varšavi, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova
Adžić na sastanku u Varšavi, Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Crna Gora je potpisala Deklaraciju ministara koja potvrđuje sveobuhvatan pristup borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je, kako se navodi, učestvovao na Ministarskom sastanku Komiteta eksperata Savjeta Evrope (SE) za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Manival) koji je održan u Varšavi.

"Pranje novca, finansiranje terorizma i sa njima povezana krivična djela su prijetnja stabilnosti društva i osnovnim ljudskim pravima, stoga je od izuzetnog značaja kontinuirani rad na razvoju mjera koje će doprinijeti uspostavljanju čvrstog sistema sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma" kazao je Adžić tokom sastanka.

Prema njegovim riječima, međusobne evaluacije Manival-a predstavljaju koristan mehanizam koji pomaže zemljama da prepoznaju nedostatke i usmjerava ih, kako on smatra, ka poboljšanju njihovih sistema za borbu protiv ovih izazova.

"Kriminalci su vođeni svojim finansijskim interesima te stalno rade na iznalaženju novih metoda za ostvarivanje svojih ciljeva. Svjesni tih opasnosti, u Crnoj Gori institucije ulažu napore na planu implementacije međunarodnih standarda na profesionalan i efikasan način kao i identifikaciji i ublažavanju postojećih i nastajućih rizika", poručio je Adžić.

On je tom prilikom naglasio posvećenost Crne Gore i odličnu saradnju sa Manival-om, koja je potvrđena i tokom nedavne posjete tima evaluatora Manivala Crnoj Gori, u okviru Petog kruga evaluacije crnogorskog sistema SPN/FT.

"Crna Gora se, nakon što se globalna zajednica suočila sa brojnim izazovima uzrokovanim sukobom između Rusije i Ukrajine, pridružila zemljama koje su osudile agresiju na Ukrajinu i podržala restriktivne mjere protiv Rusije dajući tako prioritet promociji vladavine prava i poštovanju ljudskih prava", naglasio je Adžić.

On je naveo da je postojanje tijela kao što je MANIVAL i njihove aktivnosti usmjerenje na procjene rizikaslabosti sistema, kao i smjernice za jačanje istih, od, kako on kaže, ključnog značaja za zaštitu i očuvanje vladavine prava.

"Sastanak u Varšavi bio je prilika da se razmijene mišljenja o najboljim modelima za rješavanje izazova. Crna Gora je u potpunosti podržala usvajanje Strategije o prioritetima Manival-a za period od 2023. do 2027. godine", saopšteno je iz MUP-a.

Bonus video: