Evropski tim za Nikšić: Lik Svetog Vasilija nećemo ispoljavati kroz vašarišta, lokalna vlast ne smanjuje tenzije

"Kako je lokalna vlast ponovo pokazala svoje pravo lice kroz bezočno odbijanje bilo koje ideje koja je suprotstavljena podloj namjeri da, kroz politizaciju, sveca, oskrnave svjetlost njegove misije o jednakosti svih naroda, te ne dopuste smanjenje tenzija između podržavalaca različitih crkava i vjera, jasno je da ovakva činjenja nijesu mogla dobiti našu saglasnost", dodaje se u saopštenju

10320 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Evropski tim za Nikšić
Ilustracija, Foto: Evropski tim za Nikšić

Klub odbornika Evropski tim za Nikšić je saopštio da će lik i djelo Svetog Vasilija Ostroškog čuvati kroz intimni osjećaj koji se ne ispoljava kroz vašarišta, nedopustive sadržaje i degradaciju sistema vrijednosti u okviru kojeg podižemo i djecu.

To su kazali povodom današnje sjednice Skupštine opštine Nikšić, na kojoj je glasovima odbornika vladajućih koalicija usvojen predlog odluke o izmjeni Statuta Opštine kojim je predviđeno da 12.maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog bude slava Opštine Nikšić.

Za je glasalo njih 21, dok su odbornici opozicije, njih 14, bili protiv.

"Zbog odbacivanja inicijative koju je Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio u toku javne rasprave, povodom dopune Statuta Opštine Nikšić s ciljem da se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, institucionalizuje kao slava grada, odbornici su na današnjoj sjednici glasali protiv skrnavljenja lika i djela Svetog Vasilija Ostroškog", navodi se u saopštenju Kluba odbornika Evropski tim za Nikšić.

Kako kažu, "svoju dobru namjeru i ispruženu ruku u svrhu pomirenja svih građana iskazali smo time što smo glasali za inicijalnu ideju, željeći da iskažemo duboko poštovanje prema svecu kojeg su Crnogorci branili svojim životima".

Dodaju da su shodno tome, predložili da Nikšić ne slavi slavu grada, što se kosi sa principima sekularne države nego da po uzoru na evropske metropole proslavlja Dan zaštitnika grada.

Dodaju da je taj "predlog proizišao iz najbolje namjere da se oko lika crnogorskog čudotvorca okupe svi stanovnici Nikšića, bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost".

"Kako je lokalna vlast ponovo pokazala svoje pravo lice kroz bezočno odbijanje bilo koje ideje koja je suprotstavljena podloj namjeri da, kroz politizaciju, sveca, oskrnave svjetlost njegove misije o jednakosti svih naroda, te ne dopuste smanjenje tenzija između podržavalaca različitih crkava i vjera, jasno je da ovakva činjenja nijesu mogla dobiti našu saglasnost", dodaje se u saopštenju.

Dodaju da su bili u pravu kada su upozorili na opasnost zloupotrebe ovog dana, jer kako kažu, "lokalna vlast 12. maj namjerava proslaviti uz Beogradski sindikat, čiji tekstovi, ako ništa drugo, nijesu primjereni ovom datumu".

"U krajnjem, naš glas i naše djelovanje bilo je i ostaje brana sekularne, građanske i evropske Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: