Radulović: Otvoreni Balkan posmatrati kroz usklađenost sa standardima EU, a ne kroz prizmu velikodržavnih projekata

Kako je saopšteno iz Vlade, Radulović je, na panelu „Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“, u sklopu Jahorina ekonomskog foruma, podsjetio na značaj inicijative bivše njemačke kancelarke Angele Merkel da pokrene proces međusobnog približavanja država Zapadnog Balkana i usaglašavanja sa EU standardima

10674 pregleda 3 komentar(a)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Radulović, Foto: Vlada Crne Gore
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Radulović, Foto: Vlada Crne Gore

Otvoreni Balkan treba posmatrati kroz aspekt usklađenosti sa standardima Evropske unije (EU), a ne kroz prizmu stvaranja velikodržavnih projekata, kako se povremeno želi predstaviti u regionu, saopštio je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Vlade, Radulović je, na panelu „Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan“, u sklopu Jahorina ekonomskog foruma, podsjetio na značaj inicijative bivše njemačke kancelarke Angele Merkel da pokrene proces međusobnog približavanja država Zapadnog Balkana i usaglašavanja sa EU standardima.

“Bolja i učestalija komunikacija među državama regiona bi značila bolju saradnju, prijateljstvo, napredak i prosperitet kroz ekonomiju i zajedničko regionalno tržište po evropskim standardima, kako bi ono lako bilo integrisano u jedinstveno evropsko tržište”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, Radulović je ukazao da je Berlinski proces dosad bio veoma uspješan, kao i da je deset samita proizvelo Kancelariju za mlade, Transportnu zajednicu, besplatan roming na cijelom Zapadnom Balkanu, Zelene koridore kao i Odluku o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Prema njegovim riječima, tri možda najbitnija projekta su nedavno potpisani sporazumi o mobilnosti – putovanje sa ličnim kartama i priznavanje univerzitetskih diploma i sertifikata.

Neki od tih sporazuma, kako je Radulović istakao, mogli bi riješiti i određene dugotrajne regionalne sporove.

“Radulović je izrazio mišljenje da Otvoreni Balkan treba posmatrati kroz aspekt usklađenosti sa EU standardima, a ne kroz prizmu stvaranja velikodržavnih projekata, kako se povremeno želi predstaviti u regionu, jer države niti nastaju, niti nestaju preko noći, a pogotovo ne članice NATO-a”, navodi se u saopštenju.

On je naveo da Crna Gora deset godina usklađuje svoje zakonodavstvo, norme i standarde sa EU kriterijumima.

“Pa bi prilikom donošenja odluke o eventualnom priključenju ovoj inicijativi trebalo biti oprezan da se ne usvoje pravne norme koje bi mogle biti u suprotnosti sa dosad usvojenim i prihvaćenim evropskim propisima”, dodao je Radulović.

On je kazao da će odgovor na ta ali i brojna druga pitanja vremenom dati sam Otvoreni Balkan, dodajući da ukoliko bi ta inicijativa bila u skladu sa EU, ne vidi zašto ne bi postala jednog dana integrisana u Berlinski Proces, kao što se zalažu pojedini zvaničnici EU i Sjedinjenim Američkim Državama.

“U tom slučaju, rješenje za dilemu „Berlinski Proces ili Otvoreni Balkan“ moglo bi u najboljem slučaju da bude – Otvoreni Balkan integrisan u Berlinski proces”, zaključio je Radulović.

Bonus video: